Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Kolumni: Sidosryhmätapaaminen

Pekka Kimpanpää

Jäin kerran kiinni pummilla matkustamisesta metrossa Helsingissä. Tarkastaja pyysi henkilöllisyystodistuksen, kirjoitti tarkastusmaksun. 80 euroa plus kertalipun hinta. Vieruskaveri käänsi pään. Etsi maisemaa betoniseinästä.

Ehdotin tarkastajalle uutta missiota. Menneisyyteen jumittuneen auditoinnin sijaan voisimme fokusoitua proaktiiviseen sparraukseen ja kumppanuuteen. Pilkuntarkka säännösten noudattaminen on mennyttä maailmaa. Siitä tulee asiakkaalle paha mieli. Kestävämpää kehitystä olisi lisätä ohjaavaa otetta. Mitä jos annettaisiin maksun olla ja lupaisin ensi kerralla ihan tositositosivarmasti ostaa käyvän matkalipun?

Tarkastaja antoi paperit takaisin.

Tämä ei ollut henkilökohtaista. Hän teki työtään, josta oli laissa määritelty. Hänen tehtävä ei ollut miettiä sitä, pitäisikö joukkoliikenteen olla matkustajalle ilmaista vai ei. Nyt se ei ollut ja sen mukaan toimittiin. Ohjeet joukkoliikenteen käyttöön löytyvät ennen laiturialueelle astumista. Säännöistä löytyi kyllä poikkeuksia, joilla maksuvelvollisuudesta voisi vapautua. Tarkastajan mielestä olin vain ajatellut luovasti. Mainitunlaisen käytöksen takia olimme tässä tilanteessa, vaan ei tämä sentään maailmanloppu ollut. Voisin tehdä jälkikäteen oikaisuvaatimuksen.

Kuitin tulostettuaan tarkastaja huokaisi. Mitä siitäkin tulisi, jos jokainen tarkastettava saisi päivän fiilikseen mukaan sanella tarkastuksen lopputuleman? Eikö sellaisesta synny vähintään vaikutelma, että lipuntarkastajalle maksetaan työstä, jota hänen ei itse asiassa tarvitse tehdä, koska päätösvalta on luovutettu tarkastuksen kohteelle – lipuntarkastajan työn tehokkuutta valvovan tahon torkkuessa.

Kuulostaako tämä tarkoituksenmukaiselta toiminnalta ottaen huomioon, että viime kädessä hänen, lipuntarkastajan, palkan maksaa veronmaksaja?

Mietin hetken. Kyllähän tuo tietysti hieman omituista olisi. Mutta onneksi sellaista ei tapahdu.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka