Pääkirjoitus: Kun Venäjä pullistelee uhmakkaasti, Suomi voisi tarjota hyväksi havaitun maaperän sovun hierontaan

Pekka Lakka

Venäjän sotilaallinen pullistelu Ukrainan rajalla ei ole yllättävää mutta huolestuttavaa se toki on. Venäjän vallattua Krimin seitsemän vuotta sitten Itä-Ukraina on ollut sotatilassa. Nyt Venäjä siirsi Ukrainan rajalle merkittävästi lisää sotilaita ja kalustoa.

Venäjän hallinto viestittää avoimella sotilaallisen uhan lisäämisellä moneen suuntaan. Se kertoo Ukrainalle tyytymättömyytensä maan kehitykseen, osoittaa länsimaille olevansa suurvalta ja suuntaa myös oman maan kansalaisten huomiota pois sisäpoliittisista ongelmista.

Venäjän toiminta on sille tunnusomaista. Tuore sotilaiden ja kalustojen massiivinen liikuttelu kertoo kuitenkin siitä, että Moskovassa huolestutaan yhä enemmän Ukrainan suuntautumisesta länteen. Ukraina on Venäjän aggressiivisen Krimin operaation jälkeen osoittanut pelon sijaan halua päästä eroon Venäjän otteesta. Se ei sovi Venäjälle.

Länsivaltiot ovat ilmaisseet voimakkaan tukensa Ukrainalle. Venäjä presidentti Vladimir Putinin johdolla tuntuu sitkeästi ajattelevan, että Ukraina kuuluu Venäjän etupiiriin eikä muiden maiden kuulu asiaan puuttua.

Kremlissä tuohduttaa sekin, että Yhdysvallat presidentti Joe Bidenin johdolla haluaa rakentaa yhtenäistä länttä. Biden on Venäjän silmin kovin hankala presidentti edeltäjäänsä verrattuna. Yhtenäinen länsi on Venäjän silmin painajainen.

Venäjän sisäiset tapahtumat osoittavat maan johdolle, että oppositio ja toisinajattelijat eivät vaikene. Aleksei Navalnyin kohtelu suututtaa ihmisiä.

Suomessa Venäjän liikkeitä on totuttu seuraamaan tarkasti. Asiantuntijat eivät ole vielä tunnu uskovan aseelliseen konfliktiin. Silti Suomessa hermostuttaa, kun naapurimaa tuntuu jatkuvasti hakevan kahnausta länsivaltioiden kanssa.

Suomi voisi perinteiseen tyyliin toivottaa suurvaltojen päämiehet yhteisen pöydän ääreen. Rauhanomaisia ratkaisuja pitää hakea viimeiseen asti. Historia kertoo suomalaisen maaperän ja diplomaattisen osaamisen toimivan keskusteluyhteyden rakentamisessa mainiosti.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka