Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Palkkatiedoista nousi iso riita

Kaksi ihmistä tekee samaa työtä. Toinen saa parisataa euroa enemmän palkkaa kuin toinen. Onko se oikein? Helppoa vastausta ei taida olla. Riippuu alasta, tilanteesta ja tulkitsijasta.

Kyse voi olla siitä, että toinen tekee hommat paremmin: kovemmalla laadulla, vähemmillä virheillä ja ehkä kantaen vastuuta myös omaa tonttiaan laajemmin. Ikävässä tapauksessa kyse voi olla syrjimisestä eli perusteettomasta palkkaerosta sukupuolen tai jonkun muun syyn takia.

Hallitus on sitoutunut palkkasyrjinnän vähentämiseen. Keinoksi se on valinnut palkka-avoimuuden lisäämisen. Tiistaina julkisuuteen vuotanut mahdollinen konsti (HS 13.4.) olisi työntekijöille annettava oikeus tietää työkavereiden palkat, jos epäilevät syrjintää.

Reaktiot tähän ovat julkisuudessa jakautuneet voimakkaasti. Työntekijäpuolella kommentit ovat olleet myönteisiä, työnantajapuolella lähinnä tyrmistyneitä. Asetelma tässä on tuttu vuosien ajalta. Elinkeinoelämän keskusjärjestö EK lähti jo marraskuussa kävelemään asiaa valmistelevasta työryhmästä.

Sinällään hallitus ja ministeriö ovat tietysti oikealla asialla. Naisten ja miesten palkkaerot ovat aina vain suuria. Ero kapenee hitaasti jos ollenkaan. Ministeriön esittämä malli voisi kuitenkin muuttaa paljon sellaistakin, mitä ei toivota. Esimerkiksi yksityisyyden suojaahan tämä kaventaisi.

EK nosti esiin myös hyvän kysymyksen siitä, mitä muutos tekisi työpaikkojen hengelle. Lisääntyisivätkö kateus ja uteliaisuus? Toinen EK:n esiintuoma pelko on palkkojen tasapäistäminen, kun työnantajat eivät uskaltaisi palkita normaalia paremmasta työstä. Vasta aika näyttää, onko peloilla pohjaa.

Perusteettomien palkkaerojen selvittäminen ei ole mahdollista ilman tietoa palkoista. Perusteet avoimuudelle siis ovat olemassa. Tosin jo tällä hetkellä työkaverin palkkatiedot pitää kertoa. Reitti vain on vähän monimutkaisempi, kun mukaan pitää ottaa tasa-arvovaltuutettu. Miksi tätä tietä ei kehitetä?