Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus | Leikkipuiston linja-auton säilyttäminen on vastaus huutoon

Sibeliuksenpuiston leikkipuiston linja-auton kohtalo sai kansalaiset liikkeelle. Niin nykyiset kotkalaiset kuin lapsuutensa kaupungissa leikkineet havahtuivat nopeasti kommentoimaan linja-auton poistoa kaupungin keskeisestä puistosta. Lupaus sen korvaavista uusista leikkivälineistä ei lohduttanut, poisto tyrmistytti.

Toiminta sai myös ymmärrystä ja pienoismallin huonokuntoisuutta korostettiin ja sen käyttöä muutoin yöaikaisen juhlahuvittelun kohteena paheksuttiin. Somekeskustelun päälinja oli kuitenkin surullinen, miksi läheisesti lapsuuden muistoihin kuulunut laite hävitetään?

Bussi on kotkalaisuuteen tiukasti kuuluneen Onni Vilkkaan muisto, mutta etenkin hassun hauska linja-auto, jossa pikkuväki voi kokea kuvitteellista vauhdin hurmaa. Sitä ovat ajaneet niin äidit ja isät omassa lapsuudessaan kuin nyt heidän lapsensa. Leikkivälineenä bussi on osa kaupunkia, ihmisten muistojen kiinnittymistä paikkakuntaan eli tunnesidettä siihen.

Kun kaupunkikuvan merkitystä viihtyisyyteen ja yleiseen kaupungin vetovoimaan korostetaan, olisi samanaikaisesti haaskuuta hävittää olemassa oleva osa sitä.

Leikkilinja-auton korjaaminen sekä säilyttäminen ei ole seudun isoa kehitystä. Mutta se edustaa ihmisten muistoja riemusta ja sattumista, voi olla, että se symboloi mieluista lapsuutta Kotkassa ja voi näin myöhemmin sitouttaa positiivisesti aikuisen kaupunkiin. Tällaisia linja-autoja ei tule liukuhihnalta.

Kun ihminen taitaa avaruusteknologiaa ja solubiologiaa, on riittämätön selvitys, että leikkibussi on korjaamattomassa kunnossa. Korjauksen kunnostukseen vastuuhenkilöksi ilmoittautunut yrittäjä onkin toivonut, että mikäli korjaushinta kasvaa, muutkin paikalliset yritykset tukisivat sen entisöintiä.

Korjauspäätös on myös vastaus kansalaiskeskusteluun. Tästä näkökulmasta tapaus leikkipuiston linja-auto onkin esimerkki henkisesti elossa olevasta kaupungista. Se luo toivoa.