Kolumni: Veneluiska on todellakin väärässä paikassa Tervasaarella

Antti-Jussi Larvio

Tervasaarelle rakennettu veneluiska on herättänyt varsinaisen someraivon Haminassa. Facebookissa meuhkataan siitä, että luiska on aivan liian kapea, jotta suurien veneiden trailerit mahtuisivat laskemaan kuormansa sitä pitkin mereen. Tässä asiassa olen valittajien kanssa yhtä mieltä eli 3,5 metriä leveää luiskaa pitkin ei todella suurten veneiden laskeminen onnistu. Onneksi.

Olen myös samaa mieltä monen vihaisen Facebook-keskustelijan kanssa siitä, että uusi luiska on väärässä paikassa. Siitä en ole heidän kanssaan kuitenkaan samaa mieltä, että uuden luiskan edeltäjä olisi pitänyt jättää paikalleen.

Mielestäni Rampsiin ei lainkaan kuulu veneluiska oli sen koko mikä tahansa. Tervasaaresta ollaan rakentamassa merellistä kaupunkilaisten, ja miksei muidenkin, olohuonetta. En näe mitään syytä, miksi tuossa olohuoneessa pitäisi kävelijöiden seassa voida liikkua autojen ja trailerien, saatikka traktorien ja jättitrailerien.

Läheiset ravintolat panostavat kovasti aikaan koronan jälkeen eli rakentavat terasseja ja ehostavat kiinteistöjään muutenkin. Uusittu laituri tarjoaa viihtyisän paikan ihastella merta ja ympäröivää elämää. Tuohon elämään tuskin kukaan kuitenkaan kaipaa veneenlaskijoita hääräämään. Vesitse tulleita veneitä ja veneilijöitä kylläkin.

Kaupungin järjestämä veneiden talvisäilytyspaikkahan siirtyy Tervasaarelta Mäkelänkankaalle. Mikäli veneille siitä huolimatta halutaan Tervasaarelle laskuluiska, voitaisiin nykyinen Tervasaaren sillan kupeessa oleva kunnostaa. Olkoon se sitten sen verran iso, että yli 3,5 metriä leveän trailerin ja jahdin omistavat saavat purtensa sen kautta mereen.

Toisaalta ehkä sinne voitaisiin siirtää se uusi Rampsin luiska palvelemaan uistelijoita ja muita pienveneilijöitä. Isoille veneille kaupunki voisi osoittaa toimivan paikan muulta omilta ranta-alueiltaan, sillä toki merikaupungissa on oltava hyvät olosuhteet kaikille veneilijöille.

Kirjoittaja on Kymen Sanomien uutistoimittaja

Kommentoi