Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Pääkirjoitus: Kotka vetoaa opiskelijoihin – Kaupungin elinvoiman kannalta ammattikorkeakoulun suosio on hieno uutinen

Heidi Ekdahl

Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun Xamkin hakijamäärät ovat vuosi vuodelta kasvaneet ilahduttavalla tavalla. Kotka on osoittautunut erityisen vetovoimaiseksi. Opiskelulinjasta riippumatta Kotkaan hakee huomattavasti enemmän nuoria suorittamaan opintojaan kuin Kouvolaan, Mikkeliin tai Savonlinnaan. Eivätkä hakijat suinkaan tule vain Kymenlaaksosta, vaan puolet nuorista saapuu Uudeltamaalta.

Syksyllä ammattikorkeakouluopintonsa aloittaa Kotkassa noin 600 opiskelijaa, kun halukkaita tulijoita olisi lähes 2000. Tämä tarkoittaa sitä, että ammattikorkeakoulu saa entistä parempia oppilaita, joilla on oppimismotivaatio kohdillaan ja toivottavasti myös mahdollisuuksia jäädä alueelle vastaamaan seutukunnan tarpeisiin osaavasta työvoimasta. Tässä on tuhannen taalan paikka kaupungilla, yrityksillä ja organisaatioilla houkutella näitä osaavia nuoria asettumaan seudulle. Xamkin mukaan yli puolet valmistuneista pysyy opiskelupaikkakunnallaan.

Kotkan vetovoima opiskelijoiden keskuudessa on todellinen valopilkku kaupungin elinvoimaisuuden näkökulmasta. Yksi syy on pääkaupunkiseudun läheisyys. Mutta se ei ole yksin selittävä tekijä. Kotkan suosio on selvästi suurempi kuin Kouvolan, jonne on vähintään yhtä helppo tulla Uudeltamaalta. Merellinen ympäristö, vahvan kulttuuri- ja urheilukaupungin maine ja kenties odotus uudesta kampuksesta nostavat satamakaupungin kiinnostusta nuorten silmissä. Lisäksi Kotkalla on historiallisesti vankka asema opiskelukaupunkina, jossa opiskeluolosuhteet ja elinkeinorakenne tarjoavat oppimisympäristöön hyvää synergiaa. Uuden kampuksen valmistumisella on mahdollisuus tukea tätä kehitystä edelleen, jos kantasataman suunnitelmat toteutuvat kestävällä tavalla.

Merellinen ympäristö, vahvan kulttuuri- ja urheilukaupungin maine ja kenties odotus uudesta kampuksesta nostavat satamakaupungin kiinnostusta nuorten silmissä.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka