Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Pääkirjoitus: Pelkkä ohjelma tai strategia ei riitä – Vetovoimaan tarvitaan asukkaiden ja yritysten terve ylpeys omasta kotiseudusta

Tiina Katajisto

Kotkan kaupungin uusi yrittäjyys- ja vetovoimaohjelma on viimeistelyjä vailla valmis. Vetovoimaohjelma voi äkkiseltään kuulostaa paperinmakuiselta, mutta kuten kaupunkistrategiakin, molemmat ovat hyödyllisiä asiakirjoja.

Kaupunki tuskin ajautuisi raiteiltaan ilman ohjelmia tai strategioita, mutta ilman niitä tavoitteiden saavuttaminen voisi olla vaikeampaa. Kaupungin toimialat yhdistävän ohjelman yksi parhaista puolista on juuri kaikkien alojen yhteen saattaminen. Kun esimerkiksi uusien asukkaiden houkuttelua mietitään yhtä aikaa niin kaavoituksessa, varhaiskasvatuksessa, puistotoimessa kuin joukkoliikenteessä, konkreettiset tulokset ovat varmasti vaikuttavampia kuin eri alojen miettiessä samaa asiaa vain omalla porukallaan.

Vetovoiman lisäksi puhutaan pitovoimasta. Sillä tarkoitetaan paikkakunnan tai seudun asukkaiden tyytyväisyyttä asuinpaikkaansa ja yritysten tyytyväisyyttä sijaintiinsa. Jos perhe voisi yhtä hyvin asua jollakin toisella paikkakunnalla tai yritykselle kotkalaisuus ei tarkoita mitään, silloin pitovoima on heikkoa.

Pitovoiman heikentyessä heikkenee paikkakunnan vetovoimakin. Mitä useampi ääni Kotkasta kertoo, ettei täällä ole hyvä asua tai yrittää, sitä vaikeampaa on millään ohjelmalla luoda vetovoimaa uusien asukkaiden ja yritysten saamiseksi kaupunkiin. Toisaalta, jos valtaosa kaupungin asukkaista ja yrittäjistä on tyytyväisiä nykytilanteeseensa, mutta eivät sitä erityisemmin tuo missään esille, vetovoiman luominen on vaikeata.

Kotkaa, sen asukkaita ja yrityksiä hyödyttäisi kertoa omasta kaupungistaan hyvää. Liioitella ei tarvitse, mutta hiljaa oleminen ei muuta tilannetta paremmaksi. Vetovoiman lisäämisessä kaupungin organisaation laatima ohjelma on hyvä linjaus, mutta kertomaan elämästä Kotkassa ja koko Etelä-Kymenlaaksossa tarvitaan mukaan asukkaiden ääni.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka