Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Kotka yritysten kotisatamaksi – Kantasatama on tärkeässä roolissa kaupungin elinvoiman kannalta

Kotkan Yrittäjät on saanut kiitettävästi osallistua Kotkan vetovoima- ja yrittäjyysohjelman kehittämiseen. Ohjelmassa on lupaavia elementtejä toimivasta yritysmyönteisemmästä Kotkasta. Eräänä johtavana ajatuksena on tehdä Kotkasta yritysten kotisatama.

Hyvin toimiva kaupungin elinkeinopolitiikka on tekoja kaupungin elinvoiman puolesta. Ohjelman hyvä henki tulee vielä sisäistää kaupungin päättäjien jokapäiväiseen toimintaan. Elinkeinopolitiikan keinoja ovat muun muassa yrityksille tarjottavat palvelut, hankintapolitiikka, liikenne- ja tietoliikenneyhteydet, kaavoitus ja rakentaminen.

Nopealla kaavoituksella kunnasta saadaan houkutteleva investointipaikka yrityksille. Myös lupapalveluiden nopeus on tärkeää investointipäätöksiä tehtäessä. Kaupungin päätöksenteossa tulee miettiä päätösten vaikutukset yrityksiin ja yritysten toimintaedellytyksiin.

Elinvoimaisen kaupungin tulee jatkuvasti käydä aktiivista vuoropuhelua kaiken kokoisten yritysten kanssa. Kaupungin tulee panostaa sekä yritys- ja elinkeinotoiminnan edellytysten luomiseen että niiden ylläpitämiseen. 2000-luvulla uudet työpaikat Suomessa ovat syntyneet pieniin ja keskisuuriin yrityksiin. Tätä kehitystä kannattaa Kotkassakin tukea, sillä vuosina 2001–2019 pk-yritykset loivat maahamme työpaikkoja yli 160 000 hengelle.

Kotkan kantasatamaan on kehitteillä hyvä mahdollisuus uuden syntymiselle. Tarvittava synergia ja pöhinä syntyy siitä tulevasta yhteisöstä, joka käsittää Merikeskus Vellamon lisäksi Satama Areenan, Xamk:n kampuksen opiskelijoineen ja digiosaamisineen, turvapuiston ja kyberturvallisuuskeskuksen. Suunnitteilla on myös yrityspalvelukeskus ja hotelli. Nämä kaikki yhdessä muodostavat oppimis-, yritys- ja kehittämiskokonaisuuden, joka muodostaisi kaupungille uuden viihtyisän olohuoneen.

Aluetutkija Timo Aro onkin perustellusti kysynyt, onko Kotkalla varaa olla kehittämättä ja panostamatta Kotkan kantasatamaan.

Johan Bardy, puheenjohtaja, Kotkan Yrittäjät ry