Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijalta: Hallitus teki virheen – Tasavallan presidenttiä olisi pitänyt kuunnella pandemian hoidossa

Olen seurannut koronakriisin hoitoa alusta alkaen erittäin tarkasti kolmen eri kokemuksen kautta. Sairastuin Espanjan matkalta palattuani helmikuussa 2020 omalaatuiseen sairauteen: muutama päivä 39,5 kuumetta, sitten yskää, nuhaa ja kurkun käheyttä toukokuulle asti. Kesäkuussa pyörryin ensimmäisen kerran elämässäni.

Toiseksi olen seurannut koronakriisiä siitä näkökulmasta, että palvelin viimeiset virkavuoteni LMAE:n ja HelSP:n op-osastoilla. Vastasin maa-, meri- ja ilmavoiminen kriisiaikojen yhteistoiminnan yhteensovittamisesta Virolahdelta Hankoniemelle. Tässä yhteydessä perehdyin myös alueen siviiliviranomaisten, yritysten ja kolmannen sektorin kriisivalmiuteen ja suunnitelmiin.

Kolmanneksi toimin EU:n ensimmäisen kriisinhallintaoperaation Concordian operatiivisena johtajana Naton AFSOUTH:n operaatiokeskuksessa Napolissa. Tiedän varmasti, että Suomessa on hyvät valmiudet hoitaa kriisejä, kun niitä johtavat maan parhaat voimavarat.

Hallituksen suuri strateginen virhe tapahtui jo pandemian alussa, sen hylättyä tasavallan presidentin esityksen tämän osaamisen valjastamisesta taisteluun pandemiaa vastaan. Olen tarkasti seurannut Sauli Niinistöä kansanedustajavuosista lähtien ja lukenut hänestä kirjoitetut kirjat, kuunnellut haastattelut ja niin edelleen. Epäilen hänen pohtineen, ettei kokemattomista poliitikoista koostuva hallitus ennätyksellisen laajoine avustajakuntineen edusta osaamista, mitä tämä "terveyssota" edellyttää. Pohdinta lienee koskenut sosiaali- ja terveysministeriön poliittisin perustein valittuja ylimpiä virkamiehiä.

Käsitykseni on, että osaamisen puute yritettiin korjata muun muassa ostamalla ilmeisen kallis selvitys maskien hyödyistä. Syksyn jälkeen on näyttänyt, että hallituksen päätökset alkavat olla oikeanlaisia, mutta ne tulevat myöhässä. Ne vaikuttavat enemmänkin paniikkiratkaisuilta kansalaisten tyytymättömyyden kasvaessa.

Totuus selvinnee vasta, kun tutkijat vuosien tai vuosikymmenten päästä pääsevät tutkimaan tämän ”hölmön tölväyksen” asiakirjoja.

Jyrki Berner

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka