Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukijalta: Autetaan yritykset kriisin yli – Liikkumisrajoitukset ovat pandemian torjunnassa väärä keino

Koronapandemia runtelee yrityksiä kaikkialla myös Kymenlaaksossa. Kriisi on jatkunut yli vuoden, ja monen yrityksen kassa on ollut tyhjänä pitkään.

Osassa maata suunnitellaan jopa liikkumisajoituksia. Liikkumisrajoitukset ovat pandemian torjuntaan väärä keino: ne tappaisivat enemmän yrityksiä kuin yhteistä vihollistamme, virusta.

Vaihtoehtoja liikkumisrajoituksille on. Säädetään maskipakko, tiukemmat kokoontumis- ja asiakasmäärärajoitukset, kohdennetaan rokotukset pahimmille tartunta-alueille sen jälkeen, kun riskiryhmät on rokotettu. Jos liikkumisrajoituksia on aivan pakko säätää, ne pitäisi kohdentaa esimerkiksi myöhäsillasta varhaiseen aamuun.

Vaikka liikkumisrajoituksia ei tulisi, kriisin pitkittymisen takia yritysten tukemista pitää jatkaa, jotta talous toipuu nopeammin.

Nyt valmisteilla oleva kustannustuen neljäs hakukierros tarvitsee korjauksia ja sen ehdot tulee muuttaa vastaamaan heikentynyttä tilannetta. On huolehdittava, että yksinyrittäjät ja muut mikroyrittäjät ovat tuen piirissä.

Verohallinnon tulisi mahdollistaa se, että voimassa olevaan maksujärjestelyyn voisi lisätä myös uusia maksuja. Olemalla nyt liian tiukka saa todennäköisesti vähemmän myös tulevaisuudessa.

Työpaikkojen turvaamiseksi tarvitaan myös lakimuutoksia. Yhteistoimintalain vähimmäisneuvotteluaikoja olisi lomautustilanteessa syytä lyhentää. Tämä auttoi viime vuoden puolella yrityksiä selviytymään vaikeista tilanteista. Kukaan yrittäjä ei halua lomauttaa hyvää henkilöstöä huvikseen, se tehdään pakon edessä. Velkojan mahdollisuutta hakea yritystä konkurssiin lyhyen maksukyvyttömyyden vuoksi pitäisi myös edelleen vaikeuttaa. Tämä keino havaittiin viime vuoden puolella toimivaksi.

Lopuksi toive ja vetoomus kaikille kymenlaaksolaisille. Ostakaa pieniltä ja paikallista yrittäjiltä. Se auttaa ja tukee yrittäjiä tämän vaikean kriisin yli. Paremmat päivät ovat edessämme.

Kari Jääskeläinen

Aluejohtaja

Kymen Yrittäjät

Kommentoi