Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Aikuisten vastuu koulukiusaamisessa

Koulukiusaaminen puhuttaa niin Kymenlaakson kouluissa kuin valtakunnan tasolla ja uutisissa. Eikä syyttä. Koulukiusaaminen on vakava asia. Kukaan ei hyväksy sitä, vaan kaikki tuomitsevat jyrkästi niin sanallisen kuin sosiaalisessa mediassa tapahtuvan kiusaamisen sekä väkivaltaisen käytöksen. Keskustelu aiheesta on usein syyttävää, kun ratkaisuja kiperään ongelmaan ei tunnu yksiselitteisesti löytyvän.

Me aikuiset näytämme lapsille ja nuorille mallia omalla käytöksellämme. Jokaisella on sananvapaus, mutta sananvapaudella on rajat. Sananvapauteen ei kuulu, että voit loukata muiden ihmisten oikeuksia. Esimerkiksi politiikan arvostelu on osa toimivaa demokratiaa. Sen sijaan ihmisten, ihmisryhmien tai muiden puolueiden ehdokkaiden uhkaaminen tai solvaaminen ei ole poliittista keskustelua. Siksi haastankin kaikki Kymenlaakson kuntavaaliehdokkaat sekä kuntalaiset keskustelemaan sosiaalisessa mediassa ja kaikkialla muualla asiallisesti, ilman vihapuhetta.

Olen huomannut, että monet kuntalaiset eivät osallistu enää yhteiseen keskusteluun, koska keskustelu lähtee herkästi täysin väärille urille. Koetaan tahallista loukkaamista ja vihapuhetta. Samasta syystä moni kuntapolitiikasta kiinnostunut saattaa jopa kieltäytyä ehdokkuudesta, koska ei halua ottaa vastaan asiatonta kommentointia. Tämän vuoksi menetämme tärkeitä näkökulmia keskusteluissa pelon vuoksi. Vihapuhe on este demokratian toteutumiselle. Jokaisen pitää voida osallistua poliittiseen keskusteluun tai käydä koulua ilman pelkoa kiusaamisesta, häirinnästä tai fyysisestä väkivallasta.

Haluan kannustaa kaikkia rakentavaan ja perustelevaan keskusteluun, etsimään yhdessä ratkaisuja niin koulukiusaamisen karsimiseen kuin poliittisen keskustelun säilymiseen asiallisena. Rakennetaan, ei rikota. Näytetään me aikuiset parempaa esimerkkiä lapsille ja nuorisolle. Tehdään yhdessä Kymenlaaksosta turvallisempi ja viihtyisämpi paikka asua, kasvaa ja elää.

Riikka Turunen, (kesk.), Pyhtää