Pääkirjoitus: Koronaväsymys aiheuttaa turhaa nokittelua

Pääministeri Sanna Marin (sd.) tylytti suorasanaisesti pääkaupunkiseudun kuntia koronarajoitusten höllentämisestä. Marinin mielestä toisen asteen koulujen lähiopetuksen palauttaminen ja nuorten harrastustoiminnan avaaminen ovat vastuuttomia päätöksiä.

Nopea vastaus tuli Helsingin pormestarilta Jan Vapaavuorelta (kok.), joka Twitterissä vaati pääministeriltä parempaa vuorovaikutusta vastakkainasettelun sijaan. Hallituksen ja pääkaupunkiseudun välinen nokittelu on leimannut koronakeskustelua. Pääkaupunkiseutu on pitänyt usein hallituksen linjauksia ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen suosituksia ylimitoitettuina.

Kun faktoja katsoo, korona on riehunut ja riehuu edelleen voimakkaimmin pääkaupunkiseudulla. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiri HUS onkin eri linjoilla isäntäkaupunkiensa kanssa. Se pitäisi rajoituksia vähintään ennallaan. Kaupungit päättivät toisin.

Sunnuntaina alkaneeseen keskusteluun tiivistyy koronakamppailun ongelma. Kun painajaismaista virustaistoa on kohta takana vuosi, väsymystä on monessa paikassa. Keväällä Suomi kävi koronakamppailua yksituumaisena. Nyt syytetään ja sanaillaan.

Koronakeskustelussa alkaa olla myös aluepoliittista sävyä. Pääkaupunkiseutu pitää meteliä siitä, että rokotteita pitäisi painottaa sinne, missä tautia on eniten. Nyt tavoitteena on rokottaa asukaslukuun suhteutettuna tasaista tahtia koko Suomessa.

Helsingin ja Uudenmaan rokotevaatimuksissa kuuluu jo se, ettei alueella saada tautia muilla keinoin kuriin. Vaatimus rokotejärjestyksen muuttamisesta on kuitenkin outo. Viruksen ilmaantuvuus eri alueilla muuttuu nopeasti, kun tartuntaryppäitä putkahtelee esiin. Jos rokotteita annettaisiin nopeasti muuttuvan ilmaantuvuuden perusteella, logistiikka olisi hankala järjestää. Rokotteiden saatavuudessa on ollut riittävästi ongelmia. Niiden kuljettamisesta maan sisällä ei pidä tehdä lisäpulmaa.

Pekka Lakka

pekka.lakka@kaakonviestinta.fi

Kommentoi