Pääkirjoitus: Teollisuuden investoinneista taistellaan – Jos valtionyhtiö Neste investoisi Rotterdamiin, Kotkassakin saadaan olla varpaillaan

Suomeen on ollut niukasti tarjolla suuria teollisuuden investointihankkeita. Kotkan ja Haminan seudulla investointien kruununjalokivenä pidetään UPM:n biojalostamoa; tehdashanke voisi tarjota tuhansille töitä rakennusvaiheen aikana ja luoda satakunta uutta pysyvää työpaikkaa.

Kauppalehti uutisoi keskiviikkona (KL 3.3.), että valtionyhtiö Nesteen biojalostamohanke olisi lehden tietojen mukaan valumassa Porvoon sijaan Rotterdamiin.

Kotkassa uutinen herättää huolta, ovathan Kotka ja Rotterdam niin ikään UPM:n johdon vertailtavina uuden biojalostamohankkeen vaihtoehtoisina sijoituspaikkoina.

Vahvat perusteet on luottaa siihen, että UPM investoinnin tekee ja kehittää liiketoimintaansa biopohjaisissa polttoaineissa. Tehdäänkö investointia Kotkaan, ratkeaa pörssiyhtiössä tiukasti liiketaloudellisiin seikkoihin perustuen.

Kansainvälisten yhtiöiden liiketoimintaympäristö on muuttunut rajusti takavuosikymmenien ajoista, jolloin suuria investointeja tehtiin myös sillä perusteella, että suomalaisille luotiin työtä.

Kotkassa ja valtionjohdossa Mika Lintilän (kesk.) johdolla (KySa 9.2.) on vakuutettu, että nyt pyritään taistelemaan sen puolesta, että investointi tulisi Suomeen.

Aivan kaikkeen ei voi vaikuttaa. Suomi on saari Pohjois-Euroopassa ja logistiikkakustannusten arvioiminen tehdään yhtiöissä huolellisesti.

Kansainvälisten yhtiöiden liiketoimintaympäristö on muuttunut rajusti takavuosikymmenien ajoista, jolloin suuria investointeja tehtiin myös sillä perusteella, että suomalaisille luotiin työtä. Pörssiyhtiö kantaa ensisijaisesti vastuun osakkeenomistajille hyvästä tuloksesta.

Kotkassa kotimaisen raaka-aineen saanti olisi sujuvaa ja metsäteollisuuden osaaminen korkeaa. Energiaverotus on jo laskettu EU:n minimitasolle. Innovaatiotuilla on oleellinen merkitys UPM:n kannattavuuslaskelmissa. Paikallisella suhdetyöllä ja lujalla tahdolla investointia ei ratkaista, mutta työn tulokseen sitoutunut työvoima olisi yhtiön näkökulmasta etu.

heidi.ekdahl@kymensanomat.fi

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka