Lukijalta: Satama on ollut Kotkan vaurauden perusta ja tulee olemaan hyvinvoinnin lähde tulevaisuudessakin – Se näkyy myös areenan nimivalinnassa

Kantasatama saa uuden mahdollisuuden. Sen historiallinen ja jäljittelemätön identiteetti on kotkalaista aineetonta kulttuuriperintöä, joka tunnetaan koko valtakunnassa. Satama on ollut ja on siunaus Kotkalle. Se on ollut tämän kaupungin vaurauden ja elämisen perusta. Kantasataman merkitys tulee jatkossa korostumaan kulttuurin, sivistyksen ja hyvinvoinnin voimanlähteenä.

Kantasataman kehitykseen vaikutti 40-luvulla myös Mauno Henrik Koivisto, josta myöhemmin tuli tasavallan presidentti. Tiedossa on, että tasavallan presidentti Urho Kaleva Kekkosen lempikappale oli Kotkan ruusu, jonka parturiliike oli Satamakadulla Kantasataman kyljessä. Nämä Kantasataman historiaa rikastuttavat asiat olen sisällyttänyt Kantasataman historiaa käsittelevään näyttelyyn, joka avataan Meripäivillä tulevana kesänä Kotkan Klubilla. Näyttely ”Siunauksena Kotkan Satamaperkele” on omistettu Kantasatamalle ja niille ihmisille, jotka ovat eläneet sen varjossa.

On ilahduttavaa, että satama-sana otetaan käyttöön tapahtumakeskuksen nimivalinnassa ”Satama Areenan” muodossa. Virkamiehet ja päättäjät ovat pitkään vieroksuneet satama-ilmaisua yhdistettynä Kotkaan. Siitä on ollut seurauksena, että satama liitetään menneisyyteen ja tilalle on tullut voimakkaan markkinoinnin ansiosta merikaupunki Kotka. Ei ihme, että vielä tänä päivänä kirjoitetaan Kotkan satamasta menneessä muodossa. Unohdetaan se tosiasia, että Sunila, Hietanen ja Mussalo muodostavat Kotkan satamakokonaisuuden. Yhdistettynä Haminan satamaan alueesta on muodostunut Suomen suurin yleissatama. Kotkalaisen alemmuudentunnon seurauksena alueesta tuli Haminan–Kotkan satama.

Carl-Gustav Walldén

Kotka

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka