Pääkirjoitus: Vaalit siirtyivät turvallisuussyistä

Tiina Katajisto

Kahdeksan puolueen yksimielisyys kuntavaalien siirtämisen välttämättömyydestä johti tilanteeseen, jossa puolueille tuli kaksi kuukautta lisää aikaa saada ehdokkaita. Perussuomalaiset vastustivat vaalien siirtämistä kesäkuulle. Perusteluja oli useita, yhtenä se, että yhteiskunnan mahdollisimman normaalin toiminnan takaamiseen poikkeusoloissakin kuuluu myös vaalien järjestäminen. Ja ainakin Kotkan perussuomalaisten nyreyden vaalien siirtämiseen ymmärtää ehdokasasettelunkin kautta: heillä on täysi lista eli tarvetta lisäajalle ehdokkaiden määrän lisäämisen ei ole.

Vaalien siirtämisen vaikutuksia on mietitty niin äänestysaktiivisuuden, ehdokkaiden määrän, terveysturvallisuuden kuin demokratian toteutumisenkin näkökulmasta.

Osa näkee äänestämisen olevan kesäkuussa varmasti turvallisempaa kuin huhtikuussa. Demokratiaa turvataan, kun todennäköisesti useampi äänioikeutettu pääsee äänestämään. Toisaalta maahan saatavien rokotteiden määrää on vaikea varmasti sanoa eikä kukaan varmasti tiedä, mihin suuntaan tartuntamäärät menevät.

Turvallisuuskeskustelu tiivistyykin lopulta siihen, olisiko huhtikuussa vaaleihin saatu riittävästi toimitsijoita ja vaalilautakunnan jäseniä. Olisiko heidät ehditty rokottaa ja jos ei, olisivatko he jääneet koronan pelossa kotiin ja olisiko äänestyksen turvallisuus ja luotettavuus silloin kärsinyt?

Äänestysaktiivisuuteen vaalien ajankohta voi vaikuttaa, mutta tästäkään ei olla yksimielisiä. Vaalipäivä kesällä voi tuoda lisää äänestäjiä toivotun helpomman koronatilanteen ansiosta. Joku puolestaan voi jättää äänestämättä ja käyttää päivän kesälomastaan muuhun. Vaalien kiinnostavuutta siirto toivottavasti kohentaa, jos ehdokkaat voisivat jalkautua äänestäjien pariin. Monelle ehdokkaalle ja vielä useammalle äänestäjälle kohtaaminen verkossa ei ole luontevin tapa toimia – teltta torilla toimii paremmin.

Siirry vaalikoneeseen

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka