Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Pääkirjoitus: Ylioppilaskirjoitukset käynnistyvät – Muista ei kannata ottaa painetta, vaan yrittää tehdä parhaansa

Heidi Ekdahl

Ylioppilaskirjoitukset alkavat tänään poikkeuksellisissa oloissa äidinkielen kokeella. Lukiot ovat joutuneet pohtimaan miten koulussa tulee toimia, jos ylioppilaskokelas sairastuu tai joutuu karanteeniin ennen koetta tai kesken kokeen. Lukioilla on mahdollisuus järjestää kokeita tavanomaista useammissa ryhmissä ja suuremmalla turvavälillä. Nuoret ovat niin ikään saaneet tarkat ohjeet. Moni on halunnut sinnitellä vapaaehtoisessa karanteenissa kaksi viikkoa, jotta voisi varmistaa olevansa terve tärkeänä koepäivänä.

Koronavirustilanne tuo lisää paineita nuorille jo valmiiksi jännittävään koetilanteeseen. Kolme vuotta sitten toteutetun lukioreformin tavoite oli nostaa lukio-opintojen ja ylioppilaskirjoitusten arvoa. Huoli oli siitä, ratkaisevatko yliopistojen pääsykokeet liikaa nuoren tulevaisuutta. Nyt on käynyt niin, että yhä nuoremmat oppilaat taistelevat arvosanoista iässä, jossa henkiselle kasvulle ja itse etsimiselle pitäisi myös olla aikaa ja tilaa. Suorituspaineet ylioppilaskirjoitusten arvosanoista ovat kasvaneet. Tätä uudistuksella tuskin toivottiin. Riski on, että nuoret ajautuvat suorittamaan ulkokohtaisesti, eikä tilaa pohdinnoille, keskustelulle ja tarpeellisille epäonnistumisille ole.

Riittää, kun tekee kirjoituksissa parhaansa. Tulevaisuus ei lopulta ole ylioppilastutkintolautakunnan käsissä, eikä arvosanoilla mitata onnistumista elämässä.

Ylioppilaskokelaille kevään tilanne on myös käytännön näkökulmasta haastava. Opetuksen tavoitteet ovat samat etä- ja lähiopetuksessa. Osalle opiskelijoista etäopiskelu on saattanut olla erityisen vaikeaa.

Nuoria voi tuskin kannustaa liikaa. Sivuille ei kannata vilkuilla ja ottaa muista paineita – tilanne on ollut haastava jokaiselle ylioppilaskokelaalle. Riittää, kun tekee parhaansa. Oma tulevaisuus ei lopulta ole ylioppilastutkintolautakunnan käsissä, eikä arvosanoilla mitata onnistumista elämässä.

heidi.ekdahl@kymensanomat.fi

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka