Kolumni: Hamstraamista ja jahkailua k-aikaan

Mielikuvitus vie vielä julkaisemattomaan Kummeli-elokuvaan. Mieshahmolla on taakse kammatut hiukset, siis luihu letti ja hieman ulkonevat etuhampaat. Paksusankaiset lasit suurentavat silmiä, tennissukat purskahtavat mokkasiineista kuin rinnat liiveistä. Vaatekerta on varman harmaa, siisti, siksi markettiin on uskallettu astua.

Mies tarkkailee ympäristöään, rekisteröi kassalle kiilaavat isot kärryt täynnä vessapaperia. Työntäjän perässä puhkuu rouva. Sellainen persjalkainen, nakkisormet kangistuneena talouspaperisäkkien kahvoihin.

Jos nuokin, kyllä minäkin. Hakeekin kaksi isoa ostoskärryä ja soittaa vaimolle, että ala raivata komeroita. Nyt pyyhkii hyvin.

Parkkipaikalta poistuvassa 1980-luvun ajoneuvossa istuukin suoritukseensa tyytyväinen hahmo. Elämä on, hallussa.

Nainen tavoittaa halpakaupasta myyjän. Myyjä kuuluu kommunikaatiossaan rotuun ”olen ylemmällä tasolla ihmiskunnan hierarkiassa kuin sinä”. Tokaiseekin: ”Ei olla poimureita, myyty, loppu”.

Nainen rientää samoilla lämpimillä rautakauppaan, siellä on marjaisa myyjä. Vaaleat hiukset ja hymyssä suu. Huh! Mutta sama tulos – ei ole, ei ole enää.

Nainen on nähnyt aamulla netissä, kuinka thaimaalaiset marjanpoimijat raapivat saaviinsa lumikolan kokoisella poimurilla metsän antimia. Ja nyt kotimaamme viskaalit ovat luvanneet, että nämä, ehkä jopa kuvassa olleet poimijat pääsevät Suomeen.

Nainen näkeekin Helsinki-Vantaalle laskeutuvan lentokoneen. Tuskin se on kiinnittynyt rappusiin, niin pienet ja notkeat poimijat ryntäävät poimurit tanassa metsään. Minun mustikkani, nainen parahtaa.

Lopulta nainen löytää poimurin naapurikaupungista. Pakastimesta vain kompostiin hamstratut ruuat, siis vaihtotaloutta.

Toimittaja on levittänyt pöydälle maailman eli loma on loppu.

Yhdessä lehdistä puhuvat valtakunnan huippulääkärit. ”Ryhtiliikettä ja irtiottoa pelastumisen tunteesta. Korona on keskellämme.”

Toimittaja nyökkää. Hänet on luokiteltu konsultin virtuaalitestissä konservatiiviseksi ja suojelevaksi. Eli ehkäpä juuri siksi hän olisikin pitänyt Uudenmaan ja etenkin Ruotsin rajat kiinni. Ei kun verhot kiinni ja piipun päälle hattu.

Mutta josko virtuaalitesti kertoikin vain osatulkinnan. Näet toimittajan nautinnollisin muisto liittyy siihen, kuinka luonnonjää vei luistimia ensimmäisten pakkasten jälkeen. Jää yski ja paukahteli.

Kirjoittaja on Kymen Sanomien kirjoittava toimittaja.

Lue lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka