
Kotkan Energian Smartikle tuo älyä kaukolämpöön. Huoneistokohtainen tilanne on nopeasti tarkistettavissa etäyhteyksien päästä. Reaaliaikaisuus tuo myös turvallisuuden tunnetta, sillä poikkeamat ovat helppo havaita. Parhaimmillaan Smartikle tuo myös säästön lämmityskustannuksiin.
Mainos | Mussalolaisessa, vuonna 2006 valmistuneessa kahdesta pitkästä talosta koostuvassa rivitaloyhtiössä lämpö tuntui jakautuvan huonekohtaisesti epätasaisesti.
– Lämmityskaudella makuuhuoneessa oli jopa kuuma, olohuoneessa taas viileää. Mietin, että onkohan tälle jotain tehtävissä, asukas ja asunto-osakeyhtiön hallituksen puheenjohtaja Pekka Heikkilä kertoo.
Tekniikasta kiinnostunut ja luottamustehtävänsä puolesta asunto-osakeyhtiön asioita ennakoiva, eläkkeellä oleva insinööri päätti nostaa asian esiin Kotkan Energian kaukolämpöasiantuntijan Sauli Niemelän kanssa. Laitteistojen vuosikatselmuksessa virisikin keskustelu juuri käyttöönotetusta tuotteesta, joka voisi tuoda ratkaisun asuntojen huonelämpötilan yhtenäistämiseen.
– Halusimme hyödyntää nykytekniikkaa ja lisätä huoneistokohtaista viihtyvyyttä, Pekka kertoo asettamistaan tavoitteista.
– Kotkan Energian Smartikle on ratkaisu, joka mahdollistaa ennen kaikkea ennalta sovitussa lämpötilassa pysymisen, Sauli kiteyttää.
Älylämmitys- ja olosuhdepalvelu Smartiklen toimintaperiaate on yksinkertainen: kiinteistön jokaiseen asuntoon viedään yksi langaton anturi, joka mittaa lämpötilan lisäksi tilan suhteellista kosteutta. Tiedot kulkevat radioverkon välityksellä Smartikleen, joka havainnoi anturien lähettämää tietoa ja säätää tarvittaessa lämmitysverkostoon menevän veden lämpötilaa. Tiedot ovat tarkastettavissa palvelusta reaaliaikaisesti, paikasta riippumatta.
Mäensyrjän rivitalossa huonelämpötilaksi asetettiin asukkaiden kanssa yhteisymmärryksessä 21 astetta. Lukemaa nostettiin alkutotuttelun jälkeen puolella asteella, ja siihen ovat kaikki asukkaat olleet tyytyväisiä.
Pienellä kustannuksella tarkkuutta kulutukseen
– Smartikle pitää yllä tavoitelämpötilan huomioiden sääennustukset ja ennakoiden kulutuspiikkejä, Sauli kertoo.
Tarkemmin tarvetta vastaava kulutus tuo taloyhtiölle säästöä energiakulukseen ja pienentää näin ollen myös lämmöntuotannon päästöjä, nostaen kiinteistön profiilia vastuullisena ja ajan tasalla pysyvänä toimijana.
Smartikle on käyttövalmis heti asennuksen jälkeen. Tavoitelämpötila asettuu paikoilleen muutamien päivien kuluttua, riippuen kohteesta.
Mäensyrjän rivitalossa uusittiin Smartiklen käyttöönoton yhteydessä kaukolämmön lämmönsäädin. Sauli kertoo, että 15 vuotta vanhemmat laitteet uusitaan lähes aina, muuta erityistä ennalta huomioitavaa kaukolämmön lisäpalvelulle ei ole.
Palvelun kiinteä kuukausimaksu riippuu asunto-osakeyhtiön koosta. Kaikille rivitaloille ja alle 10 asunnon kerrostaloille se kustantaa 69 euroa kuukaudessa, isommille 99 euroa. Asennus on nopea, yhden päivän homma.
–Sijoittelukohta tarrakiinnitteisille anturille katsotaan jokaisessa huoneistossa erikseen, niin että lukemat antavat mahdollisimman realistisen kuvan huoneiston tilasta. Anturit eivät jätä jälkeä seinään, vaan ovat tarvittaessa helposti irrotettavissa, Sauli kertoo.

Älykäs palvelu ennakoi
Palvelu tuo kiinteistön omistajille luottamusta kiinteistön ajantasaisesta ylläpidosta ja helpottaa kunnossapitoa. Reaaliaikaisella etäseurantamahdollisuudella isännöitsijä ja huoltoliike saavat myös paremman kokonaiskuvan tilanteesta, sillä Smartiklen avulla koko kiinteistön lämmityksestä vastaavat kaukolämmön lämmönjakolaitteet ovat suoraan integroitavissa palveluun.
– Palvelusta on nähtävissä esimerkiksi lämmönjakolaitteiston toimintalämpötilat, asetusarvot ja verkoston paineet, Sauli luettelee.
– Ja jos paineet tippuvat tai huoneistossa poiketaan ennakkoasetetusta asteesta, järjestelmä hälyttää.
Tämä ennakointi on helpottaa yleensä vasta lämmityskauden alussa huomatuksi tulevia ongelmia, kun ilmojen kylmetessä kaikilla on kiire saada laitteet toimintakuntoon. Vedenpaineet tai pumpun toimintahäiriöt tulevat korjatuksi ajallaan.
Tekstiviestillä tai sähköpostilla tulevat hälytykset ohjautuvat asiakaskohtaisesti ennakkoon sovituille tahoille, yleensä huoltoyhtiölle ja isännöitsijöille, halutessaan myös taloyhtiön puheenjohtajalle.
Älykkään palvelun myötä myös huonelämpötilat ovat raportoinnin ja tarkemman tarkastelun piirissä. Asunto-osakeyhtiö Kotkan Mäensyrjä 1 -rivitalon ensimmäinen kulutusvertailu älylämmitysjärjestelmän käyttöönoton jälkeen sai hymyn puheenjohtajan huulille.
– Huoneistojen lämpötilat ovat pysyneet sovitussa ja tämän ansioista kulutuksemme on tippunut laskentatavasta riippuen 5–8 prosenttia.
Pekka toteaakin, että Mäensyrjä 1:n asukkaat ovat olleet tasaisen lämmön tuomaan asumisviihtyvyyteen sekä kulutuksen laskun myötä saavutettuun kustannussäästöön erittäin tyytyväisiä.
Sauli odottaa vielä yhden Smartiklen ominaisuuden käyttöönottoa.
Smartikle nimittäin seuraa huoneistolämpötiloja lämmityskauden ulkopuolellakin, mutta kesän kuumiin olosuhteisiin sillä ei voi vaikuttaa. Tulevaisuudessa yhteistyö vesilaitoksen kanssa avaisi seurantamahdollisuuden myös käyttövedelle.
– Tämän Smartikleen liitettävän lisäpalvelun avulla esimerkiksi tieto vuotavasta vessanpytystä tulisi heti huomatuksi.