Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kotkalainen Tessa tähtää vaativassa lajissa korkealle: ”Kansainväliselle tasolle, jos vain rahkeet riittävät ja kaikki menee nappiin”— Katso tästä Tessan tehokas kotijumppa!

Crossfit on monipuolinen laji, joka kasvattaa kuntoa, voimaa, hapenottokykyä, koordinaatiota ja lihaskestävyyttä. Pyhtään Yritystä edustava Tessa Borodulin tähtää toiminnallisen urheilun kilpatasolla korkealle.

Mainos | 18-vuotias Tessa Borodulin on aina ollut omien sanojensa mukaan liikkuvainen. Jo alakouluikäisenä lajikirjo on ollut hengästyttävä: yleisurheilua, kestävyysjuoksua, seiväshyppyä, taitoluistelua – ja kaikkea vielä samaan aikaan.

– Kaverin perässä vaihdoin kaiken kymmenvuotiaana koripalloon, jossa pelasin lopulta SM-tasolla.

Korona kuitenkin sotki menestyksekkään kauden sekä juuri alkamaisillaan olleet loppupelit vuonna 2020. Sulkuaika söi motivaation lajiin.

– Siinä sitten mietiskelin, että mitä tekisin seuraavaksi. Tykkään monipuolisesta urheilusta ja haluan kilpailla. löysin Instagramista lajin, joka sytytti saman tien. Lähdin salille ja otin mallia somepostausten treeneistä. Crossfitissä oli paljon minulle entuudestaan tuttuja perusliikkeitä kuntosalilta.

Yksin treenaaminen oli kuitenkin tylsää, ja kilpailuvietti veti Tessan googlettamaan lajille vihkiytyneitä saleja. Keltakalliolla sijaitsevaan Karhu Crossfittiin Tessa jäi koukkuun heti ensimmäisellä kerralla halliin astuessaan. Sali tarjosi päivittäin treenaavalle samanhenkisiä treenikavereita. Karhu Crossfitiltä löytyi myös Tessan kaipaama kilpahenkinen treenikaveri, Anni Knuutinen.

Joulukuussa 2021 Tessa selasi jälleen Instagramia. Pian silmien eteen ilmestyi mainos ruotsalaisista Crossfit-kilpailuista, joissa oli aloittelijoiden sarja. Hän pyysi mukaan Annin, ja seikkailu naapurimaahan oli lopulta huikea menestys. He pokkasivat palkinnon kaikkiaan 40 kilpailijaparin joukosta kannustusten saattelemana, vaikka olivat kanssakilpailijoilleen täysin tuntemattomia.

– Tämä yhteisöllisyys on yksi lajin ominaispiirre, kaikki ovat kuin samaa perhettä. Kisakumppanitkin ovat paremminkin kavereita kuin kilpailijoita keskenään.

Toisin kuin toiminnallisessa urheilussa, crossfitissä ei ole SM-kisoja, vaan salit järjestävät kilpailuja itse.

– Periaatteessa lajit ja liikkeet ovat samat, mutta crossfitissa ei vain ole lajiliittoa.

Kilpailuja varten tekniikka ja voima kuntoon

Crossfitissä Tessan monipuolinen liikuntatausta oli edukseen, mutta lajin tekniikka ja kilpailuissa tarvittava voima puuttuivat.

– Ymmärsin, että tarvitsen valmentajan, joka katsoisi tekniikkani kuntoon. muistin yläkouluajoilta urheiluakatemian telinevoimistelutreeneissä minua ohjanneen voimannostovalmentaja Mikko Paavolan. Otin Mikkoon yhteyttä ja hän oli yhtä innoissaan kuin minäkin, asenteella ”todellakin ruvetaan treenaamaan”!

Valmentajan laatimalla ohjelmalla voima kasvoi nopeasti. Kisoja varten treenataan vain mitä kisoissa tarvitaan.

– Mikko räätälöi treeniohjelman juuri minulle, vahvuuteni ja heikkouteni huomioiden. Ennen luulin, että voima kehittyy vain maksimipainoilla. Nyt ymmärrän, että kun tekniikka on kunnossa, tempaisu onnistuu juuri silloin kun se pitää tehdä.

Viime lokakuussa Tessa osallistui Lahden Unbroken -crossfitkisoissa alle 20-vuotiaiden naisten sarjan kilpailuihin ja sijoittui lopulta jaetulta kolmannelta sijalta neljänneksi. Vaikka kilpailu ei mennyt odotuksien mukaan, se jätti nälän. Samoin kuin naisten avoimeen sarjaan elokuussa osallistuessaan. Yhteensä 40 kisaajasta Tessa sijoittui sijalle 18 – mikä on erinomainen suoritus ottaen huomioon nuoren iän sekä suhteellisen lyhyen lajitaustan.

– Kyllä minä palkintopallille nousen, hän uhkuu.

Kisoihin valmistautuessa treenejä on viitenä päivänä viikossa, joista kolmena treenit ovat aamulla sekä illalla. Kahdesti päivässä treenatessa harjoitukset jaetaan kahteen osaan, crossfittiin ja voimaan.

– Voimaa saa perusliikkeillä kuten painonnosto, maastaveto, pystypunnerrus. Hapenottokykyä ja nopeutta puolestaan vaativa Crossfit-kisatreeni koostuu esimerkiksi 10 minuutin sarjoista, jossa tehdään esimerkiksi punnerrus, leuanveto, boksihyppy, niin monta kuin siinä ajassa ehtii.

Tessa nauttii kovan kisakauden treenaamisen ohella myös kisojen jälkeisestä vapaudesta tehdä juuri mitä itse huvittaa. Silloin hän osallistuu oman crossfit-salin viikko-ohjelmaan.

– Yhteisillä tunneilla on niin hyvä meininki. Kaikki kannustavat toinen toisiaan.

Tänä keväänä treeniohjelmassa painottuvat tulevan kesän kilpailut Seinäjoella yhdessä Annin kanssa ja yksilökilpailut Lahdessa ja Turussa. Lukion jälkeen hän aikoo pitää välivuoden töitä tehden ja treenaten. Sitten katse kääntyy jatko-opintoihin, jotka liittyvät tavalla tai toisella liikuntaan, crossfitia ja toiminnallista urheilua unohtamatta. Siinä haave on korkealla, mutta lahjakkaalla nuorella naisella saavutettavissa.

Tessan kotitreeni: 15 minuutin AMRAP (as many rounds as possible in 15 minutes)

– 20 X Kehonpainokyykky

– 15 X istumaannousu

– 10 X burpee

– 5 X punnerrus (helpotetut versiot: polvet maassa tai kädet tuolilla).

Tee näin: Laita 15 min ajastimeen ja tee liikkeet järjestyksessä ylhäältä alas. Punnerrusten jälkeen aloita alusta ja jatka kunnes ajastin piippaa.

Kotkan Energia tukee liikunnan iloa

Kotkan Energia tukee lasten ja nuorten kulttuuria tai liikuntaa, sekä myös aikuisten kilpaurheilua, niin yksilö kuin seuratasolla. Paikallinen energiayhtiö myönsi Tessalle Junnu Kotkanpoika -stipendin viime vuonna perusteluinaan iloa tuottava, intohimoinen ja päämäärätietoinen liikuntaharrastus.

Liikunnan positiiviset vaikutukset kannustavat myös työyhteisössä. Energiayhtiö on tarjonnut työntekijöilleen tammikuusta alkaen myös crossfit-treenit kerran viikossa. Toimitusjohtaja Sami Markkanen onkin heittänyt henkilöstölleen haasteen kesäkuulle: Hurjaan The Murph -haasteeseen osallistuvat palkitaan.