Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Perhe vaihtoi vuosi sitten kaukolämpöön suurin odotuksin — miten kävi?

Kuukausittainen lasku harvoin aiheuttaa niin positiivisia reaktioita kuin kotkalaisessa paritalossa asuville Ahtiaisille. Vaihto öljylämmityksestä paikallisesti tuotettuun kaukolämpöön kannatti.

Mainos | Satavuotias paritalon puolikas on ollut Ahtiaisen perheen koti nyt reilun vuoden verran. Lämmitysmuodon vaihto öljystä kaukolämpöön sekä energiansäästöön tähdänneet valinnat ovat vaikuttaneet yllättävällä tavalla asumiskustannuksiin.

– Emme edes kehtaa kertoa, kuinka edulliset asumiskustannukset meillä on, Mikkomarkus ja Hanna Ahtiainen kommentoivat yhdessä hymyillen.

– Puolitoista vuotta sitten päätimme laittaa rahat tähän projektiin. On ollut kiinnostavaa seurata kuinka keskustelu energian saatavuudesta ja hinnasta muuttuneen maailman tilanteen vuoksi on laajentunut koko valtakunnan tasolle. Ajoituksemme oli täydellinen.

Viime vuoden maaliskuussa julkaistussa jutussa juuri uuteen kotiin muuttaneet Ahtiaiset ja talon toisessa puolikkaassa jo pidempään asuneet Moilaset kertoivat parin kuukauden kokemuksistaan kaukolämmitteisessä kodissa. Lue juttu tästä. Ahtiaisten taloon muuton ansiosta Mika Moilasen toive öljylämmityksestä luopumisesta toteutui nopealla aikataululla.

Mikan ylläpitämä tarkka kirjanpito lämmityskustannuksista ja vedenkulutuksesta antoi osviittaa tulevien kuukausien kustannuksista. Naapurin kahden hengen talouden vaihtuessa Ahtiaisten kuuden hengen perheeseen oli kustannuksillekin syytä laittaa kasvuennustetta suhteessa kulutusmäärän kasvuun. Tästä syystä Ahtiaisten aikaan saamat lukemat ovat uskomatonta luettavaa.

Ahtiaiset ja Moilaset olivat laskeskelleet, että kaukolämmön hankinta maksaa itsensä takaisin kuuden–seitsemän vuoden aikana, mutta nyt näyttää siltä, että tähän pisteeseen tullaan jo parissa vuodessa.

– Vuodessa on koko talolle ehtinyt kertyä säästöä noin 3 500 euroa, Hanna summaa.

Kustannussäästö selittyy Ahtiaisten energiansäästön mahdollistaneella lisäeristysremontilla, uudella varaavalla pönttöunilla ja oikealla asenteella. He ovat sitä mieltä, että talvella ei tarvitse tarjeta t-paidassa, ja villasukat kuuluvat arkipukeutumiseen.

– Asumme vanhassa talossa, ja suhtaudumme asumiseen taloa kunnioittaen. Lattioita peittävät paksut villamatot, Hanna kertoo.

Talon 60-luvulta peräisin oleva keskuslämmitysjärjestelmä on toiminut erinomaisesti kaukolämmön kanssa. Epäilyt kaukolämpöveden riittävän korkeasta lämpötilasta ovat olleet turhia. Hanasta tulee tarvittaessa kuumaa vettä, ja valurautaiset seinäpatterit tuovat tasaisen parinkymmenen asteen peruslämmön.

– Kaukolämpö on ollut meille täydellinen valinta. Tuntuu hyvältä, kun koti lämpenee lähellä ja vastuullisesti tuotetulla, uusiutuvia energialähteitä hyödyntävällä Toivo-kaukolämmöllä.

Kaukolämpö päätyi Museoviraston suojelukohteeseen alun perin sattuman kautta, kun selvisi, että verkosto sijaitseekin aivan talon nurkalla. Valinta sai osakseen epäilyjä, jotka Ahtiaiset ovat onnistuneet vuoden kokemuksellaan kumoamaan.

– On myös käynyt niin, että tuttavat ovat vaihtaneet leiriä kaukolämmön puolelle, Mikkomarkus nauraa.

Kaukolämpöverkko rakentuu kustannustehokkaasti

Kotkan Energian asiakkuuspäällikkö Risto Mellas muistuttaa, että kotkaisten kotien suosituin lämmitysmuoto kaukolämpö on paikallinen ja pääosin kotimaisilla bio- ja kierrätyspolttoaineilla tuotettu.

– Kilpaileviin lämmitysmuotoihin verrattuna olemme pystyneet pitämään kaukolämmön hintakehityksen vakaana, sillä perusmaksu kattaa osan kiinteistä kustannuksista ja lämmöntuotannossa on tehty kauaskantoisia valintoja. Esimerkiksi viime aikoina keskusteluissa olleet maakaasu ja öljy toimivat meille vain huipputuotantolähteinä kovilla pakkasilla sekä varatuotantolähteinä mahdollisissa isoissa häiriötilanteissa.

Uutta kaukolämpöverkkoa suunnitellaan paraikaa Ristinkallion suunnalla. Varsinaiset kaivuutyöt alkavat vapun tienoilla Eskolan suunnalta kohti Hiidenkirnun- ja Vanhan Viipurintietä. Kuinka laaja uusi verkosto alueella tulee olemaan, riippuu kysynnästä.

– Alueen asukkaat voivat vaikuttaa nyt suunnitteilla olevan kaukolämpöverkon saavutettavuuteen. Ottakaa rohkeasti yhteyttä, niin keskustellaan tarkemmin mahdollisuuksista, Risto kannustaa.