Mainos | Energiansäästötalkoisiin haastetaan osallistumaan kaikki, sillä yhdessä tehden pieniltä tuntuvien yksittäisten tekojen merkitys kasvaa. Uusien tapojen oppiminen vaatii aluksi ajatusta, mutta yllättävän nopeasti ne muuntuvat arjen rutiineiksi. Nyt on hyvä hetki sopia yhdessä perheen kesken juuri ne meidän yhteiset tapamme ottaa osaa talkoisiin.
Kysyimme muutamilta kotkalaisilta heidän käytäntöjään säästötoimissa.
Esa Sirviö, Kotkan kaupunginjohtaja
Vuokrahuoneisto kotkalaisessa kerrostaloyhtiössä ja kakkoskotina toimiva 70-luvun omakotitalo tuovat erilaiset säästömahdollisuudet.
Omat toimet energiansäästämiseksi?
Olemme perinteisiä suomalaisia energiankuluttajia. Kiinnitämme huomiota kulutukseemme, mutta emme niinkään aktiivisesti ja reaaliaikaisesti tarkkaile. Sähkö- ja vesilaskuista kulutusta seurataan ja mahdollisiin kulutuspiikkeihin reagoidaan. Vesilasku on tärkeä seurantaväline kakkosasunnon kohdalla. Kulutuksen kasvu tietäisi vuotoa putkistossa.
Kakkosasunnon määräaikaisen sähkösopimuskauden erääntyminen on nostanut säästötoimet myös kahvipöytäkeskusteluumme. Energiajärjestelmää olemme jo aiemmin päivittäneet hankkimalla ilmalämpöpumppuja. Seuraavaksi suunnitelmissa on öljylämmityksen vaihtaminen.
Kaukolämmitteisessä kerrostaloasunnossa säästökeinot ovat rajallisemmat kuin omakotitalossa. Olemme keskustelleet koko perheen kanssa vedenkulutuksesta peseytymisen yhteydessä, esimerkiksi hanan sulkemisesta saippuoimisen ajaksi. Liikkumiseen käytettävässä energiassa näen enemmän isompia säästömahdollisuuksia ja muutosmahdollisuuksia. Millä liikkuu, miten liikkuu ja miten usein liikkuu. Auton sijaan lyhyet välimatkat taitan jalkaisin, vaimo ja poika pyöräilevät.
Mistä voisi vielä nipistää?
Eniten meillä energiaa vie sauna. Ehkäpä harvennamme lähes päivittäisiä löylyttelyjämme.
Roosa Mikkola, vesistötutkija
Kahden aikuisen ja yhden teini-ikäisen kerrostalokodissa energiatehokkuuteen kiinnitetään huomiota. Perheessä on yhdessä keskusteltu energiasäästötoimien syistä, mistä energia tulee ja miksi meidän kaikkien on yhdessä otettava osaa.
Omat toimet energiansäästämiseksi?
Asumme pienessä asunnossa ja kulutuksemme on pientä: televisio on äärimmäisen harvoin päällä ja kaikki harvat laitteemme eivät koskaan ole stand by -tilassa. Voimme perheenä säästää lyhentämällä suihkuja. Myös ruoan lämmityksen teemme mahdollisimman energiatehokkaasti: kattilaan aina kansi, ei lämmitystä uunissa, sillä hella on nopeampi, mikroa meillä ei ole käytössä. Päätimme myös taloyhtiössä hankkia kaikkiin asuntoihin vedensäästöhanat, jotta taloyhtiö voi yhdessä karsia kulujaan sekä säästää energiaa.
Mistä voisi vielä nipistää?
Vaikea säästää energiaa yhtään enempää, sillä meillä on aina ollut tapana myös sammuttaa turhat valot ja pitää huonelämpötila matalammalla tasolla. Haluan yleensäkin opettaa, ettei mitään resursseja tuhlailla.

Viivi Virolainen, FC KTP naiset
Kahden futispelaajan arjessa lämmintä vettä kuluu väkisinkin.
Omat toimet energiansäästämiseksi?
Asun kerrostalokolmiossa kämppikseni ja joukkuetoverini Selma Harjun kanssa. Treenaamme viisi kertaa viikossa, ja siihen vielä pelit päälle. Suihkussa on käytävä kaksikin kertaa päivässä.
Olen muuttanut suihkukäyttäytymistäni. Nyt pyrin käyttämään minimiajan suihkussa, ja suljen hanan aina shampoon ja hoitsikan laiton ajaksi. Tiskikoneessa valitsemme usein eko-ohjelman ja pesemme mahdollisimman täysiä koneellisia.
Mistä voisi vielä nipistää?
Treenivaatteita tulee myös pestyä usein, sillä vaatteita on kuitenkin rajallinen määrä. Pyrimme pesemään vaatteemme samassa koneellisessa entistä useammin, ja välttämään vajaiden koneellisten pesua.
Pekka Heikkilä, varapuheenjohtaja, Kotkan seniorit ry
”Tärkeintä on miettiä, mitä itse voi tehdä toisin. Kautta historian on ollut haastavia aikoja. Kaikesta ollaan aina selvitty.”
Omat toimet energiansäästämiseksi?
Olen aina ollut tarkkaavainen ja ennakoiva. Taloyhtiömme hallituksen puheenjohtajana minulla on myös osaltani vastuu rivitalokiinteistömme energiatehokkaista toimenpiteistä.
Taloyhtiömme kaukolämmön säädin vaihdettiin uusimpaan tekniikkaan kesän aikana. Uusi laite hyödyntää esimerkiksi sääennustuksia.
Yleensäkin eri laitteiden huollot ja suodattimien vaihdot hyvä tehdä ajallaan.
Kiinnitämme kotona enemmän huomiota sähkön käyttöön. Hyödynnämme uunin jälkilämpöä, käytämme useammin mikroa ruuan lämmittämiseen. Kelien salliessa valmistamme ruokaa kaasu- ja hiiligrillissä. Olemme uusineet kodinkoneita hiljattain AAA-luokitukseen. Jääkaappi ja pakastin on asetettu optimilämpötilaan.
Mitä vielä suunnitelmissa? Mistä voisi vielä nipistää?
Olemme ehkä luopumassa keskiviikkosaunasta, kerran viikossa saunominen voisi riittää.