Kaakon festivaalilta kohokohtia joka makuun!

Musiikkimatka Eurooppaan ja tangoa meren äärellä

Mainos | Aistit auki ja nauti! Siinä kaikki, mitä tarvitaan viisipäiväisestä musiikkifestivaalista nauttimiseen Virolahdella heinäkuussa. Kaakon Kamarimusiikin kesä 2022 tarjoilee kävijöilleen kokonaisvaltaisia elämyksiä. Tunnelmaltaan rento ja laajalle kävijäkunnalle sopiva konserttien ja oheistapahtumien sarja lupaa niin taattua laatua klassisen musiikin ystäville kuin kevyempää ja viihteellisempää sisältöä tangosta lastenmusiikkiin, jopa näyteltyyn draamaan!

Ainutlaatuinen ja omaleimainen festivaali on myös tapahtumapaikkojen ansiosta. Kaikkiaan 14 tapahtumasta peräti neljä nähdään Harjun Hovin vihreiden lehmusten varjostamalla ulkoilmalavalla, kolme kirkoissa ja osa kartanon tai kyläkoulun saleissa.

Luonnon helmaan päästään Metsäkonsertissa Pyterlahden graniittilouhoksella. Pienoisnäytelmistä ja argentiinalaisesta tangosta puolestaan nautitaan meren äärellä.

Tähtivieraita lastenmusiikista mieskvartettiin

Festivaalin sydän ovat päivä- ja iltakonsertit, missä päästään nauttimaan laadukkaasta klassisesta kamarimusiikista. Korkeatasoisen ja jo tutun taiteilijakaartin lisäksi festivaalilla nähdään myös vierailevia tähtiä. Lastenmusiikkiyhtye Mimmit pulppuaa laulua, tanssia ja puhetta. Esiintyjien lavaenergia tempaa taatusti mukaansa niin lapset kuin aikuiset!

Suomen legendaarisin mieskvartetti Uusi Kipparikvartetti taas herättää nostalgisia tunnelmia musiikki- ja komedianumeroita sisältävällä vauhdikkaalla esityksellään.

Avajaispäivänä esiintyy myös vuoden nuori taiteilija, Porvoon sellokilpailun voittaja 2021, sellisti Maria Morfin Venäläinen. Hänen konserttiinsa Harjun kartanon salissa on vapaa pääsy.

Luonnon helmasta keskelle kaupunkia

Konsertit järjestetään Virolahdella lukuun ottamatta avajaisillan konserttia, jossa festivaali esittäytyy ensimmäistä kertaa Haminassa Johanneksen kirkossa.

– Kaakon Kamarimusiikki ei suinkaan rajoitu Virolahden rajojen sisäpuolelle. Nyt tulemme kaupunkilaisten keskelle. Toivottavasti yleisö löytää sieltä tiensä muihinkin konsertteihimme. Festivaali on seudun yhteinen! toiminnanjohtaja Siru Ahopelto toteaa.

Avajaisillan konsertissa kuultava Rautavaaran Cantus Arcticus on eräänlainen luontosinfonia, jossa lintujen äänet ovat isossa roolissa. Se johdattelee myös festivaalin teemaan: Musiikin vihreä vyöhyke.

Festivaalin aikana tehdäänkin musiikillinen matka Euroopan vihreää vyöhykettä pitkin Jäämereltä Adrianmerelle ja Mustallemerelle ja ohjelma pohjautuu alueen säveltäjien teoksiin. Konserttiohjelmasta löytyy niin klassisen musiikin kulmakiviä kuin kiehtovia uusia tuttavuuksiakin. Konsertit yhdistävät taitavasti ja kiinnostavasti eurooppalaisen taidemusiikin tunnettuja ja uusia teoksia. Festivaalilla kuullaan jälleen uusi maailman kantaesitys, Gergely Bogányin Shadow – capriccio fagotille ja pianolle.

Metsäkonsertti kivilouhoksella

Toisena tapahtumapäivänä Kaakon kamarimusiikki vie taiteilijat ja yleisön luontokohteisiin koko päiväksi. Puistokonsertit soivat Harjun kartanomiljöössä ja metsässä konsertoidaan Pyterlahden historiallisella graniittilouhoksella. Finlandia-palkitun Anni Kytömäen ja viulisti Viola Räisäsen Kivitasku -metsäkonsertti on kokonaisvaltainen luontoon sijoittuva, musiikkia ja kirjallisuutta yhdistävä taide-elämys.

Torstaina nähdään draamaryhmän pienoisnäytelmiä paikassa, jossa Venäjän viimeinen tsaari Nikolai II vietti perheensä kanssa huvitellen kesäpäiviä lomaillessaan Virolahdella 1900-luvun alussa. Keisarin huvipuisto ja Pyterlahden louhos on kunnostettu kaikille avoimiksi retkikohteiksi kesällä 2021.

Markkinahumua ja tulista argentiinalaista

Festivaalin päätöspäivänä lauantaina päästetään valloilleen pianistit Klamilan kyläkirkossa. Ilta polkaistaan käyntiin tangon tulisin tahdein Klamilan sataman merellisellä ohjelmalavalla.

– Pianistimme Tuomas Turriago on argentiinalaisen tangon spesialisti, joka on tehnyt hyviä sovituksia kamariyhtyeelle argentiinalaisen ja suomalaisen tangon klassikoista. Nyt meren äärellä on ihana nauttia kesäillasta ja jatkaa sitten samaan aikaan vietettävien Sepramarkkinoiden iltaohjelmaa muiden bändien kanssa! kertoo Siru Ahopelto.

Menovinkit!

- Kesäfestivaaleille ovat kaikki tervetulleita ja mukaan kannattaa suunnata avoimin mielin! Ei tarvitse olla musiikintuntija tai miettiä pukukoodia. Antaa vain tunnelman viedä mukanaan. Herkutella voi vaikka näillä…

- Klassisen musiikin ystävä – Uusien säveltäjien hieno kavalkadi!

- Lapsiperhe – Pulppuavan energinen Mimmien lastenkonsertti!

- Nuori –Vuoden nuori taiteilija ja mestarikurssilaisten konsertit. Puistokonserteissa lekottelua nurmella ja kesäkahvilan eväät, rento meininki!

- Kulttuurinnälkäinen pariskunta – Varaa huone kartanomiljööstä Harjusta ja jää koko viikoksi!

- Ulkoilmaihminen – Luontokohteisiin tuodut konsertit, mukaan vaikka vaelluskengissä!

Intiimi säveltaide tulee lähelle yleisöä

Kamarimusiikki tarkoittaa klassista musiikkia, jota esittävät orkesteria pienemmät ja omaperäisemmät kokoonpanot. Musiikki ja soittajat tulevat lähelle kuulijoita.

Idean Kaakon Kamarimusiikki -festivaalista sai kesiään Virolahdella viettänyt Jukka Merjanen, Suomen Kansallisoopperan orkesterin 1. konserttimestari. Hän otti vuonna 2013 yhteyttä kunnanjohtaja Osmo Havuahoon, joka näytti ajatukselle vihreää valoa. Ensimmäinen festivaali pidettiin 2014. Siitä lähtien yleisömäärä ja itse tapahtuma on kasvanut vuosittain. Jukka Merjanen on tapahtuman taiteellinen johtaja.

Kaakon Kamarimusiikki 2022 – Musiikin vihreä vyöhyke

Ohjelma

Tiistai 5.7.

klo 13 Lastenkonsertti Mimmit, Harjun Hovi, ulkoilmalava, 10 €

klo 15 Nuori taiteilija 2022, Harjun Hovi, päärakennus, vapaa pääsy

klo 19 Avajaisillan konsertti: Barokista Rautavaaraan. Johanneksen kirkko, Hamina, 25 €

Keskiviikko 6.7.

klo 11 Kivitasku – tarinallinen metsäkonsertti, 1. esitys, Pyterlahden louhos, ennakkoilmoittautuminen, 15 €

klo 13 Lehmusten katveessa, Harjun Hovi, ulkoilmalava, 20 €

klo 16 Kivitasku – tarinallinen metsäkonsertti, 2. esitys, Pyterlahden louhos, Liput 15 €

klo 19 Uusi Kipparikvartetti, Harjun Hovi, ulkoilmalava, 25 €

Torstai 7.7.

klo 13 Sinfonista säkenöintiä, Harju ulkoilmalava, 20 €

klo 16 Kohtauksia Keisarin huvipuistossa, draamaryhmän pienoisnäytelmiä, 15€

klo 19 Romantiikan pilkahduksia, Virojoen koulu, 25 €

Perjantai 8.7.

klo 13 Säveliä vihreältä vyöhykkeeltä, Virojoen koulu, 25 €

klo 19 In memoriam, Virolahden kirkko, 25 €

Lauantai 9.7.

klo 13 Pianistit pääosassa, Klamilan kirkko, 25 €

klo 19 Tango merellä soi, Klamilan satama, Sepramarkkinoiden iltaohjelmaa, illan yhteislippu, 22 € ennakkoon / 25 € ovelta

Katso koko ohjelma ja tapahtumapaikat! Osta liput tästä.

Kaakon Kamarimusiikki Ry

Facebook

Instagram