Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Tiedätkö missä ladata sähköautoa Kotkassa entä mitä on hyvä ottaa huomioon ennen latauspisteen hankintaa?

Kotkan Energian KotkaCharge -latauspisteiden suosio kasvaa lähes samassa tahdissa kuin autokanta sähköistyy. Paikallinen energiayhtiö huolehtii latauspisteiden riittävyydestä ja kuuntelee herkällä korvalla toiveita uusista latauspisteistä. Latausmahdollisuus rakentuu niin yrityksille, taloyhtiöille kuin omakotitaloasujillekin oman tarpeen mukaan. Kauppakeskus Pasaatin asiakkaat ovat saaneet menopeleilleen virtaa jo usean vuoden ajan.

Mainos | Kauppakeskus Pasaatin parkkihallissa, Toriparkissa, sähköautoja on voinut ladata jo viiden vuoden ajan.

– Näimme jo vuosia sitten tarpeelliseksi panostaa tähän kasvavaan trendiin. Kaikki kahdeksan Kotkan Energian ylläpitämää 22 kilowatin KotkaCharge -latauspistettä ovat olleet käytössä siitä saakka, Pasaatin kauppakeskusjohtaja Sari Puhilas kertoo.

Latauspisteet sijaitsevat Toriparkissa sisäänkäynnin oikealla puolella. Hallissa on helppo ja turvallinen asioida, parkkimaksunkin voi suorittaa joko korttiautomaatilla tai ParkMan- tai EasyPark -sovelluksilla. Auton latausta varten tarvitsee puolestaan valtakunnallisen latausverkon kattavan Virta-sovelluksen. Latausalueen ilmettä ja erottavuutta ollaan paraikaa parantamassa paikallisen energiayhtiön tutulla limenvihreällä värillä.

Sähköautojen määrä on lähtenyt hurjaan kasvuun. Viime vuoden lopulla Suomen teillä liikkui jo lähes sata tuhatta sähköautoa, joista joka neljäs oli täyssähköauto. (Lähde: Autoalan Tiedotuskeskus)

Kasvu on näkynyt myös Kotkan Energian KotkaCharge -liiketoimintavetäjä Ville Jalkasen tilastoissa. Hän seuraa kaikkia energiayhtiön Kotkassa sijaitsevaa 40 latauspistettä.

– Kesäkuusta 2021 alkaen käyrät ovat osoittaneet selvästi ylöspäin. Pasaatissa latausmäärät ovat kolminkertaistuneet parissa vuodessa, Ville kertoo.

Sähkö käyttövoimana muuttaa myös omaa käyttäytymistämme. Hybridiauton akun täyttyminen vaatii autosta riippuen yli tunnin 22 kW:n latauspisteellä, täyssähköauton isompi akku vielä kauemmin. Se, miten tämän uuden arkemme aikaikkunan käytämme, mietityttää mahdollisuuksillaan kauppakeskusjohtajaa.

– Me voimme tarjota viihtyisän ja rauhallisen oleskeluympäristön, jolla kauppakeskuksen käyttö myös monipuolistuu. Esimerkiksi erilaiset etätyöpisteratkaisut ovat jo pitkään kasvattaneet suosiotaan, Sari kertoo.

Itse latauspisteistä ei kauppakeskuksen tarvitse kantaa huolta. Kotkan Energian KotkaCharge -palvelusopimus kattaa kaiken. Sari tietää, että jos tarve kasvaa, tekniikka mahdollistaa latauspisteiden määrän kasvattamisen.

– Kotkan Energia seuraa ja huolehtii kaikesta lataustoimintaamme liittyvästä.

Virtaa riittää käyttömäärien kasvaessakin

Vilkaisu tilastoihin kertoo, että KotkaChargella on ollut vuonna 2021 yli seitsemän tuhatta latauskertaa, tuplamäärä edelliseen vuoteen verrattuna.

– Tällä hetkellä tilanne on hyvä. Käyttöaste kaikissa latauspisteissämme on kasvanut, mutta tilaa riittää vielä.

KotkaChargen julkisia latauspisteitä sijaitsee useassa eri paikassa kaupungin alueella, kuten Kotkansaarella, Mussalossa, Hovinsaarella, Karhulassa ja Metsolassa.

Latauspisteistä yksi on Sibeliuksenpuistossa sijaitseva, erityisesti täyssähköauton lataukseen tarkoitettu 50 kW:n pikalaturi, jossa on valittavissa molemmat markkinoilla olevat pistokevaihtoehdot. Viime vuonna sen keskimääräinen latausaika oli 37 minuuttia.

– Latauskertoja kertyi vuonna 2021 hieman yli 400, eli vähän reilu yksi kerta per päivä. Tolpalla riittää tilaa kyllä, Ville tuumailee.

Kaikki muut ovat 22 kW peruslatureita. Niiden keskimääräinen käyttöaika on vuonna 2021 ollut puolitoista tuntia. Siinä saa hybridiauton akun täyteen, toki riippuen auton sisäisen laturin vastaanottokyvystä.

Toiveita ja tarpeita latauspisteinfrasta kuunnellaan herkällä korvalla ja tilannetta seurataan aktiivisesti.

– Uusia kohteita kartoitetaan jatkuvasti. Pyyntöjä tulee niin kaupungilta kuin yrityksiltäkin.

Tukea latausinfran rakentamiseen

­Ville kertoo, että latauspistekartoituksia ja suunnitelmia tehdään nyt todella paljon. Kotkan Energian uusi tuoteperhe KotkaCharge on luotu palvelemaan yrityksiä ja taloyhtiöitä. Järjestelmää operoi Liikennevirta Oy ja lataamiseen tarvitsee vain Virta-sovelluksen puhelimeen.

– Taloyhtiöt ovat heränneet sähköautoiluntarpeisiin viime vuonna. ARAn myöntämä avustusmääräraha oli jo lokakuussa käytetty, ja tämän vuoden potti kuluu kovaa vauhtia, Ville kertoo.

Tammikuusta alkaen tukea ovat voineet hakea myös yritykset. Tuki on rajattu vain henkilökunnan lataustarpeen rakentamiseen.

– Yritykset voivat toki latausinfralla mahdollistaa myös julkisen latauksen, ja saada pientä tuloa latauksista, mutta siinä tapauksessa eivät ole oikeutettu ARAn tukeen.

Taloyhtiöiden ja yritysten latausjärjestelmä rakentuu samalla tavalla. Kotkan Energian latauspistekartoituksessa arvioidaan liittymän ja laitteiston riittävyys sekä kapasiteetti.

– Asiakas saa karkean kustannusarvion siitä, mitä latausinfra kohteessa vaatii.

Seuraava vaihe on suunnittelu ja tarjouslaskenta, jossa tarkemmat eurot selviävät. Toteutustapoja on useita, mutta helpoimmalla asiakas pääsee palvelusopimuksella. Sellaisen on tehnyt myös esimerkiksi Pasaati.

– Kattavalla palvelusopimuksella asiakkaan tarvitsee määritellä vain latauksen hinta ja käyttöoikeudet, jos kyseessä on yksityinen piste.

Omakotiasujalle Kotkan Energialla on oma palvelupaketti, joka sisältää kaiken auton latauksessa tarvittavan. Yhden tärkeän huomion Ville haluaa tässä kohtaa vielä nostaa esiin:

– Edelleen kysytään tavallisesta sähköpistokkeesta latauksen mahdollistavan Suko-pistokkeen perään. Tämä lataustyyppi ei ole tarkoitettu säännölliseen ja pitkäaikaiseen sähköauton lataukseen. Kuormaa ei pysty hallitsemaan eikä Suko keskustele auton järjestelmän kanssa millään tavalla.