Teslaa ei saatu, mutta siitä viis – Cursor Oy:n pitkäjänteinen työ on johtanut upeaan tulokseen, kun Kotka ja Hamina saavat akkumateriaalitehtaansa

Sähköautojen invaasio on väistämätön, sanoo Cursor Oy:n Senior Advisor Harri Eela. Tästä syystä akkuteknologia kehittyy nyt nopeammin kuin kenties koskaan aiemmin, ja akkujen tarve maailmalla on kasvamassa räjähdysmäisesti. Kotkaan ja Haminaan tuloillaan olevat akkumateriaalitehtaat ovatkin seudulle loistava mahdollisuus.

Mainos | Viitisen vuotta sitten Kotka ja Hamina lähtivät kisaamaan Teslan akkumateriaalitehtaasta. Tuolloin Elon Muskin jättiyritystä ei lopulta saatu koko Suomeen eikä edes Eurooppaan, vaan Teslan Gigafactory suuntasi lopulta Aasiaan.

Teslaa seudulle kosiskelleelle Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor Oy:lle kokemus oli kuitenkin tärkeä ja opettavainen. Se aurasi osaltaan tietä polulle, jolla nyt ollaan: Seudulle ollaan saamassa kaksi jättiluokan akkumateriaalitehdasta, jotka työllistävät aluksi suoraan 150 henkilöä Haminassa ja 250 henkilöä Kotkassa. Tehtaiden on määrä toimia keskenään vahvassa synergiassa.

- Jo alkuvaiheessa huomasimme, että meillä on täällä hyvät edellytykset akkumateriaalitehtaille. On pitkä perinne prosessiteollisuudessa, sanoo Cursor Oy:n Invest in -tiimin Senior Advisor Harri Eela.

- Akkujen valmistuksessa on paljolti samaa kuin kemian- ja paperiteollisuudessa.

Teslan tapauksen jälkeen Cursor Oy:n varsinainen koetinkivi akkuteollisuuden rintamalla oli tehdasyhtiö Northvoltin houkuttelu Kymenlaaksoon. Tällä kertaa Northvolt päätyi rakentamaan tehtaansa Ruotsiin Sklefteån kaupunkiin ja tutkimus- ja kokeilukeskuksen Vesteråsiin.

Edellä mainittujen ja muiden vastaavien isojen asiakaskontaktien kautta saadun kullanarvoisen kokemuksen avulla Cursor Oy on hionut jo vuosia markkinointistrategiaansa paikallisen yhteistyöverkostonsa kanssa.

Kun seudulla on vielä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun ja Etelä-Kymenlaakson ammattiopiston kattava koulutustarjonta, lähtökohdat elinvoimaisen akkuklusterin syntymiselle ovat loistavat. Kokonaisuutta tukee vahvasti vielä Kotkassa toimiva Lappeenrannan–Lahden teknillinen yliopisto LUT-yliopiston energiavarastoinnin professuuri.

Joulukuun puolivälissä julkistettiin, että uuden akkumateriaalitehtaan rakentaminen Haminassa alkaa kesällä 2022. Valtion omistama Suomen Malmijalostus suunnittelee tehdasta yhdessä kiinalaisen teknologiayhtiön CNGR:n kanssa.

Jo marraskuussa puolestaan julkistettiin Kotkan Keltakallion akkumateriaalitehtaan kansainvälinen kumppani, kiinalainen Beijing Easpring.

Kumpikin hanke on edennyt siihen pisteeseen, että ympäristövaikutusten arviointi on tehty ja molemmat todettu toteuttamiskelpoisiksi. Samoin kannattavuuslaskelmat molemmista on saatu päätökseen.

Akkualalla tehdään nyt isoja harppauksia

Kehittyvä akkuteknologia on 2000-luvulla jo mullistanut älylaitteiden käytön. Vastaava mullistus on käynnissä autoilun saralla. Norjassa on jo linjattu, että uusia polttomoottoriautoja ei enää saa myydä maassa vuoden 2025 jälkeen. Esimerkiksi Ruotsissa, Tanskassa ja Hollannissa vastaava raja on vedetty vuoteen 2030.

- Sähköautojen invaasio on väistämätön. Se tarkoittaa sitä, että akkuala kasvaa huikeaa vauhtia. Tämä tulee näkymään seudulla voimakkaasti tulevina vuosina isoina rakennusprojekteina, tiivistää Harri Eela Cursorilta.

Akkuteknologiaa sivuaa sekin, että Kotka-Haminan seutukunnan läntisin kunta Pyhtää sai hiljattain valtiolta 2,5 miljoonaa euroa kehittämisrahaa. Lentokentästä on tarkoitus kehittää Suomen sähköisen ilmailun keskus. Tätäkin hanketta on luotsannut osaltaan Cursor Oy.

Akkuala käy juuri nyt niin kuumana, että mukaan haluavien on syytä toimia.

- Teollisuus hakee lähivuosina paikkaansa. Nyt on oltava hereillä ja parannettava omaa tarjontaa, Eela tiivistää.

Jalostusasteen nostaminen on myös keskeisessä roolissa, sillä Suomen kallioperän mineraalivarannot ovat monipuoliset ja hyvin akkuteollisuuden tarpeisiin soveltuvat. On selvää, että omasta maaperästä louhitut mineraalit kannattaa jalostaa Suomessa mahdollisimman pitkälle.

Kerrannaisvaikutukset lisäävät seudun hyvinvointia entisestään

Seutua työllistävien kerrannaisvaikutusten odotetaan jatkossa kasvavan, kun tehtaiden kapasiteettia nostetaan. Suomen Malmijalostuksen arvion mukaan tehtaat toisivat seudulle 400 suoraa työpaikkaa. Cursor Oy puolestaan arvioi, että kaikkine kerrannaisvaikutukset huomioituna työpaikkavaikutus seudulle olisi suoriin työpaikkoihin nähden lopulta kaksi- tai kolminkertainen.

Mittavan seudullisen työllistävyyden lisäksi Kymenlaakson läheinen sijainti pääkaupunkiseudulta edistää osaltaan Kotkan-Haminan seudun houkuttelevuutta myös muualta tulevalle työvoimalle. Johtaja Ilkka Hasanen Cursor Oy:n Invest in -tiimistä muistuttaa, että seudun kehittäminen teollisuuden tarpeisiin tuo mukanaan uusia asukkaita myös perheiden ja puolisoiden muodossa. Tästä syystä mielikuvan mukavasta asuinpaikasta on oltava kunnossa.

- Sen lisäksi, että teemme isoille asiakkaillemme houkuttelevia kokonaistarjouksia ja esityksiä, myöskään pehmeitä arvoja ei pidä unohtaa, Hasanen toteaa.

Cursorille tärkeää on myös kestävän kehityksen tukeminen.

- Yksi linjauksistamme on, että haemme tänne kasvavia ja kestävän kehityksen toimialoilla toimivia yrityksiä, jotka voivat nojata seudun vahvuuksiin. Akkutoimiala on tästä hyvä esimerkki, Hasanen ja Eela vakuuttavat.

Akkujen elinkaaripäästöjä on verrattu paljon polttomoottoreilla käyviin vaihtoehtoihin. Yhtenä Akilleen kantapäänä on pidetty sähköauton akkujen verrattain lyhyttä käyttöikää. Autoa kiihdyttäessä akun on luovutettava virtaa nopeina sykäyksinä. Tällainen kuluttava käyttö lyhentää akun elinikää.

Eela kuitenkin huomauttaa, että akkujen elinikää voidaan jatkaa senkin jälkeen, kun ne eivät enää sovellu autojen virranlähteiksi.

- Akut voivat saada uuden elämän esimerkiksi voimalaitosten käytössä, joissa virransyöttö on tasaista. Kun käyttöikä on kokonaan lopussa, akusta voidaan vielä ottaa materiaalit talteen kierrätystä varten, Eela kertoo.

Energian varastoinnin kehittymisessä eletään nyt merkittäviä aikoja. Tulevaisuudessa mullistunee myös kotitalouksien energian varastointiratkaisut, jolloin uusiutuvien energianlähteiden kuten tuuli- ja aurinkovoiman käyttö tehostuu. Alalla on lupaavat tulevaisuudennäkymät.

- Varovastikin arvioituna litiumakut ovat valtavirtaa vielä muutaman kymmenen vuotta, Cursor Oy:n Hasanen ja Eela toteavat.

Cursor Oy

Cursor Oy palvelee yrittäjiä Loviisassa, Pyhtäällä, Kotkassa, Haminassa, Virolahdella ja Miehikkälässä.

Lue lisää ja ota yhteyttä:

www.businesskotkahamina.fi

www.cursor.fi

Me Cursorilla tuotamme Kotkan-Haminan seudun viiden kunnan; Hamina, Kotka, Miehikkälä, Pyhtää ja Virolahti sekä Loviisan elinkeino- ja matkailupalvelut. Tavoitteenamme on tuottaa yrittäjille ja omistaja-asiakkaillemme Suomen parhaita palveluita.

www.cursor.fi/

www.businesskotkahamina.fi

www.visitkotkahamina.fi

Lue lisää