Mainos: Kotkan energia

Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

”Pienillä teoilla on iso merkitys” – Lahjoitusrahoilla Kymsoten lastensairaala saa oman videoavusteisen kurkunpään tähystimen

Kymenlaakson keskussairaalan lastenosastojen tuki ry auttaa keskussairaalaa laitehankinnoissa ja parantaa pienten potilaiden sairaalassaoloajan viihtyvyyttä. Kotkan Energian henkilökunta on jo viisi vuotta osallistunut soututalkoisiin, joissa yksi Haapio-veneellä soudettu kilometri tuo viisi euroa lasten osastojen tuki ry:n hyväksi.

Kymenlaakson keskussairaalan lastenosastojen tuki ry:n tehtävä on tukea lastenosaston toimintaa Kotkassa ja tuoda iloa osastojen pienille potilaille. Yksityisten ja yritysten tuki on toiminnan ehto. Lahjoitusvaroin hankittua sinivalopatjaa esittelevät palveluesimies Kati Kääpä (vas.) ja yhdistyksen puheenjohtaja Sanna Hansen-Rytsölä.

Mainos | Punapaitainen nalle sujahtaa hoitajan kädestä leikkaussalissa pienen potilaan kainaloon. Pelottavaan hetkeen turvaa tuova tukinalle saa myöhemmin osastolla myös oman kääreen kipeään tassuun. Myöhemmin nalle matkaa lapsen mukana kotiin yhdessä toipumaan.

– Yhdistyksemme merkitys Kymsoten lastensairaalalle on suuri. Toiminnallamme mahdollistamme nopeammat laitehankinnat sekä hoitovälineiden ajantasaisuuden, kertoo Kymenlaakson keskussairaalan lastenosastojen tuki ry:n puheenjohtaja Sanna Hansen-Rytsölä.

Sanna tuntee alan ja ymmärtää avun tarpeen. Kymmenvuotisen yhdistystoimintauransa aloittaessaan hän työskenteli sairaanhoitajana Kotkan keskussairaalassa lastenpoliklinikalla. Nyt työt ovat vieneet pääkaupunkiseudulle, lastensuojeluun, perhetyöhön. Koteja on kaksi, Kotkassa ja Helsingissä.

Yksityisten ja yritysten yhdistykselle lahjoittamat varat auttavat lapsipotilaita ja lasten parissa työskenteleviä konkreettisesti. Lahjoitusvaroin tehtyjen hankintojen lista yhdistyksen verkkosivuilla pysäyttää vakuuttavuudellaan ja herättää miettimään mikä tilanne olisikaan, jos tätä apua ei olisi ollut mahdollista saada?

Yhdistyksen puoleen käännytään vain todellisesta tarpeesta. Lasten osaston ylilääkäri laatii anomuksen, jonka yhdistyksemme hallitus käsittelee. Pyydetyn avustuksen tai hankinnan tärkeyttä lasten sairaalan toiminnalle mietitään tarkoin, Hansen-Rytsölä kertoo.

– Tarvittaessa pyydämme ylilääkäriltä vielä lisätietoja ja kuuntelemme asiantuntijoiden mielipiteitä.

Kymsoten sairaanhoitopiirin vastuulla on sairaalan isot hankinnat. Yhdistys voi auttaa ottamalla osaa kustannuksiin tai kustantamalla tarvittavan hankinnan kokonaisuudessaan.

Sinivalopatjan avulla hoidetaan vauvan keltaisuutta eli bilirubiinin liiallista kertymistä elimistöön.

Soutaen sinivalopatja vastasyntyneille

– Keskustelemme yrityslahjoittajiemme kanssa etukäteen, mihin lahjoitus tullaan käyttämään. Lahjoittajat voivat myös itse toivoa, mihin heidän myöntämänsä tuki kohdistetaan.

Viime vuonna Kotkan Energian henkilökunta oli soutaen mahdollistamassa vastasyntyneiden osastolla tarpeellisen sinivalopatjan hankintaa. Patjan avulla hoidetaan vauvan keltaisuutta eli bilirubiinin liiallista kertymistä elimistöön.

– Kun sinivalo säteilee patjasta, vauva voidaan kääriä kapaloon laitteessa ja häntä voidaan hoitaa ja syöttää sinivalohoidon aikana. Hoito on katkeamatonta ja tämä parantaa ja nopeuttaa vauvan toipumista keltaisuudesta. Ja mikä tärkeintä – vauva voi olla valohoidon aikana äidin tai isän sylissä, Sanna kertoo.

Kotkan Energian henkilöstö on jo usean kesän ajan soudellut hyvää kymenlaaksolaisille lapsille. Koko ikänsä soutanut Hovinsaaren voimalaitoksen vuoromies Olavi Jokinen lainaa Haapio-puuvenettään yhteiseen käyttöön. Kerralla veneeseen mahtuu kolme soutajaa.

Samassa veneessä -tempaus on monella tapaa hyödyllinen; se kehittää yhteishenkeä, on hyvää liikuntaa ja lisää työhyvinvointia. Lisäksi lahjoitus menee arvokkaaseen tarpeeseen, kertoo Annika Aalto, Kotkan Energian markkinointi- ja viestintäpäällikkö.

Tämän vuoden soutusumman yhdistys käyttää videoavusteiseen kurkunpään tähystimeen, joka on ensiarvoisen tärkeä vastasyntyneiden teho-osastolla. Kymmenen tuhatta euroa kustantavan laitteen avulla hengitysputki saadaan hätätilanteessa nopeammin ja helpommin pikkuruiseen nieluun. Potilasturvallisuus pienten teholla kohenee näin huomattavasti. Laite on toiveissa saada käyttöön vuoden vaihteessa.

– Vauvatehon äkillisessä tarpeessa hoitaja on juosten hakenut laitteen sairaalarakennuksen toisessa päässä olevasta leikkaussalista.

Pienelle potilaalle lohtua tuovan tukinallen voi myös ostaa sairaalan kahvilasta, lasten osastolta sekä yhdistyksen hallituksen jäseniltä ja tukea näin yhdistyksen toimintaa.

Mielekästä ajanvietettä sairaalassaoloaikana

Laitehankinta-avun ohella lapsipotilaiden sairaalassaoloajan viihtyisyyden parantaminen on toinen yhdistyksen tärkeä tehtävä. Huoneista löytyvät televisiot sekä pleikkarit, ja käytävältä erilaisia lautapelejä ja leluja, jotka toivon mukaan vievät ajatukset hetkeksi pois sairaalassaolon syystä. Seinämaalauksilla on luotu myös viihtyvyyttä steriileihin ympäristöihin.

– Haluamme tarjota jotain muuta ajateltavaa potilaille.

Lahjoitusvaroin kustannetut sairaalaklovnien vierailut ovat tuoneet iloa ja lohdutusta useille kymenlaaksolaisille lapsille. Klovnit vierailevat sairaalassa tarkoin suunnitellun aikataulun mukaisesti.

Hauskuutta kipeään hetkeen tuovat ammattilaiset ovat olleet todella suosittuja kaiken ikäisten lasten ja nuorten parissa, Sanna tietää.

– Hoitajilla on myös mahdollisuus palkita reippauspalkinnolla sairaalassa toistuvasti tutkimuksissa käyviä lapsia ja muistaa esimerkiksi syntymäpäiväsankaria pienellä paketilla. Ja taitaa se joulupukkikin löytää aattona osastolla jouluaan viettävät lapset.

Koronan myötä lastensairaalan tukiyhdistys huomioi myös lasten- ja nuorten psykiatrisia osastoja. Eräs lahjoittaja halusi lahjoitusvaransa käytettävän nimenomaan viihtyvyyteen, kuten leluihin ja peleihin, niinpä päätimme hallituksessa auttaa ja tukea näitä osastoja.

–Osastoilla oltiin äärimmäisen kiitollisia piirustus- ja askarteluvälineistä, legoista, peleistä ja terapiakorteista, joita lahjoitimme, Sanna kertoo.

– Pienilläkin teoilla on iso merkitys.

Tutustu yhdistyksen toimintaan.

”Soutamalla elämän eväitä”

– Sanotaan, että vene on silta kahden saaren välillä. Se on myös silta kahden ihmisen välillä. Yhteinen suunta yhdistää.

Kotkan Energian Hovinsaaren voimalaitoksen vuoromies Olavi Jokinen on jo viiden vuoden ajan lainannut Haapio-puuvenettään henkilökunnan käyttöön. Koko ikänsä soutanut Jokinen auttaa ja neuvoo tarvittaessa.

- Reitti ja matkan pituus on jokaisen itse päätettävissä. Kotkan saaren ympäri soutaa kuntoilumielessä alle puolentoista tunnin.

Jokinen ilahtuu aina kuullessaan eväsretkisuunnitelmista Haapiolla. Yhdessä soutaen työkaveriin tutustuu paremmin ja kaupunkikin näyttäytyy aivan erilaisena veneestä käsin. Souturetki on elämys.

Soutu ei vaadi aiempaa kokemusta.

– Haapio opettaa. Jokainen airon veto vie eteenpäin, kuten elämässäkin. Jokaisen osa on tärkeä.

Jokinen käy itse ottamassa osaa Samassa veneessä -tempaukseen usein ennen työvuoronsa alkua. Reipas soutulenkki tuo hyvää puhtia yövuoroon.

– Osallistuminen on tärkeää.