Pieleen meni myös Peter Pan – Kotkan Kaupunginteatterin produktiossa epäonnisen näytelmäseurueen henkilösuhteet menevät umpisolmuun

Kotkan Kaupunginteatterin katastrofikomediassa näytelmäryhmä tekee näytelmää, jossa kaikki mikä voi mennä pieleen, myös menee pieleen.

Mainos | Jos on pitänyt Näytelmä joka menee pieleen -näytelmästä, luultavasti myös Peter Pan menee pieleen uppoaa. Käsikirjoitus on samoilta tekijöiltä, ja myös lavalla nähdään sama epäonninen näytelmäseurue sössimässä seuraavaa produktiota.

Näyttelijä Osku Haavistolla on Kotkan Kaupunginteatterin näytelmässä kolmoisrooli. Hän esittää Ristoa, Kymenlaakson polyteknisen draamaseuran puheenjohtajaa, joka näyttelee ohjaamassaan Peter Pan -sovituksessa herra Darlingin ja Kapteeni Koukun roolin.

– Riston roolien alta kuoriutuu mies, joka yrittää pelastaa kaikin keinoin näytelmänsä, Haavisto kuvailee.

Näytelmäseurueen jäsenten henkilösuhteet ovat umpisolmussa, mutta se ei ole läheskään ainoa ongelma. Teknisiä haasteita piisaa. Esimerkiksi Kapteeni Koukun yritys myrkyttää Peter Pan osoittautuu yllättävän vaikeasti toteutettavaksi juonenkäänteeksi.

– Näytelmässä liikutaan monella tasolla ja tyylilajeina nähdään niin mustaa teatteria kuin musikaalia. Paljon palasia, jotka pitää saada loksahtamaan paikoilleen. Tai siis menemään pieleen.

Eirtovaaran uusintaohjaus

Ohjaaja Mika Eirtovaara ohjasi saman näytelmän vuosi sitten Tampereen Teatterille. Sieltä näytelmän lavastus ja puvut vuokrattiin Kotkaan. Kierrättäminen on tätä päivää myös teattereissa.

– Tiedän nyt, kuinka tietyt tekniset ratkaisut toimivat, joten olen pystynyt keskittymään enemmän muihin asioihin, sanoo Eirtovaara, joka on tuttu suomalaisille myös stand up -lavoilta.

Eirtovaara on vieraillut Kotkan Kaupunginteatterissa kerran aiemmin. Osa näyttelijöistä oli tuttuja, joten roolitus tuntui paikoitellen selvältä.

Peter Pan menee pieleen on visuaalisesti todella näyttävä ja teknisesti valtava taidonnäyte. Se on hyvin vaativa myös näyttelijöille. Ensin pitää opetella, kuinka näytelmän pitäisi mennä. Sitten sama opetellaan virheiden kanssa.

Näytelmä ei ole varsinaisesti lastennäytelmä, mutta kyllä se lapsillekin sopii.

– Ainakin kouluikäisille. Sitä nuoremmille kaikki huumori ei välttämättä aukea. Sitä enemmän saa irti, mitä paremmin tuntee Peter Panin tarinan. Siihen perehtyminen ei toki ole välttämätöntä.

Kun mikään ei toimi

Kaupunginteatteriin vuoden kiinnityksellä tullut Kalle Kurikkala on päässyt syksyllä jo näyttelemisen makuun Kotkan Ruusussa. Opiskeluaikoinaan hän oli harjoittelijana Keisarikunta-näytelmässä, joten Kotka on tuttu kaupunki.

Peter Pan menee pieleen -näytelmässä hän on Jonde, joka esittää Peter Pania. Jonde on näyttelemistä enemmän kiinnostunut saamastaan huomiosta ja lisäksi Wendy Darlingia esittävän Sannan huomiosta. Sannaa ja Wendyä näyttelee Eeva Hautala.

– Näytelmä on todella tarkka rytmisesti. Jos on vähänkään myöhässä tai liian ajoissa, iskut ja kaatumiset eivät toimi. Ja kaikki mikä menee pieleen, täytyy näyttää yllätykseltä, Kurikkala sanoo.

Näytelmä näyttää, mitä kaikkea teatterin tekemiseen tarvitaan. Valojen ja äänien merkityksen ymmärtää, kun tekniikka ei toimi toivotusti. Pukujen pikavaihdossa ja lavasteiden muuttuessa selväksi tulee pukijoiden ja näyttämömiesten merkitys.

Kuten tiedetään, Peter Pan osaa lentää, mutta kuinka mahtaa lento valjaiden varassa onnistua tässä näytelmässä?

– Kannattaa tulla katsomaan. Hauskaa on varmasti luvassa.

Peter Pan menee pieleen

Maailmalla suurta suosiota niittäneen komedian ensi-ilta Kotkassa 20.11.

Käsikirjoittajat: Henry Lewis, Jonathan Sayer ja Henry Shields.

Näytelmän esitysoikeudet: Nordic Drama Corner.

Esityksen valmistumista voi seurata näyttelijä Miia Maarasen harjoituspäiväkirjasta Instagramissa: instagram.com/peterpanmeneepieleen

www.kotkanteatteri.fi

Kotkan Kaupunginteatteri

Teatterin Lippumyymälä

Ti–pe 11–17 ja 2 h ennen näytöksiä

Keskuskatu 15, Kotka

Puh. 05 234 4199

teatteriliput@kotka.fi

Lue lisää