Mainos: Familar

Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Tunnetaidot auttavat päihdeongelmaisia nuoria – Saviston koti Kouvolassa tekee arvokasta traumatyötä

Suomalaisen yhteiskunnan kipupiste on, miten me saamme päihteiden maailmaan eksyneet nuoremme terveemmän elämän reitille. Tässä maailmassa tekee arvokasta työtä Kouvolassa toimiva Saviston koti, joka tarjoaa lastensuojeluyksikön sijaishuoltopalveluja 14–17-vuotiaille.

Nina Eronen, Tiina Lotti ja Ville-Perttu Kohonen luotsaavat Kouvolassa yksiköitä, joissa päihteiden maailmaan joutuneet nuoret saavat parempaa suuntaa elämälleen.

Mainos | Kouvolassa sijaitsee kolme Saviston kodin yksikköä — Anjala, Raussila ja Savisto – jossa tehdään kovasti työtä paremman huomisen eteen. Vuosittain noin kaksisataa 14–17-vuotiasta nuorta saa hoitoa, jossa ongelmiin paneudutaan kokonaisvaltaisesti.

– Päihteillä oireilevien nuorten ongelmien taustalla on aina joku muu syy, joka on usein myös traumatisoinut nuoren. Itse päihde ei ole syy, vaan seuraus, Saviston yksikköä luotsaava Ville-Perttu Kohonen korostaa.

Raussilan yksikönjohtaja Nina Eronen lisää, että kun pysäystysosastolla päihteet poistuvat elimistöstä, nousee esille muita haasteita.

– Ne ovat usein psyykkisiä ja puhummekin kaksoisdiagnostisoinnista, hän toteaa.

Anjalaa vetävä Tiina Lotti kertoo, että nuorten toipumisessa on perheillä ja läheisillä iso rooli. Saviston kodissa hoitoa saavia ei eristetä normimaailmasta, vaan kaikki perustuu nuorelle räätälöityyn omaan hoito- ja kasvatussuunnitelmaan.

Keskustelevaa keskeneräisyyttä

Pitkään lastensuojelun parissa työskennelleet yksikönjohtajat tietävät kokemuksesta, että keskusteleva ilmapiiri on paras tunnelukkojen avaaja. Ammattilaisen on ensin saatava päihteiden kanssa kipuilevan nuoren luottamus, jonka pohjalle aletaan rakentaa parempaa tulevaisuutta.

Hyvässä hoitosuhteessa dialogisuus kulkee kumpaankin suuntaan. Eronen toteaa, että myös nuoret opettavat hoitohenkilökunnalle aitoa kohtaamista.

– Kun me kaikki työyhteisössä ymmärrämme myös oman keskeneräisyyden ja yhteistyön vahvuuden, niin pystymme parhaalla mahdollisella tavalla auttamaan näitä nuoria, Kohonen pohtii.

Lotti huomauttaa, että tulokset eivät ole nähtävissä hetkessä.

– Monesti tulee vasta parin vuoden päästä viestiä, että nuori on saanut elämänsä kuntoon. Joskus parannusta on jo se, että nuori luopuu suonensisäisistä aineista. Kaikki on niin suhteellista, hän muistuttaa.

Elämänhallintaan kuuluu myös se, että on lupa päästää negatiiviset tunteet ulos. Kohonen kuvailee, että kimpoilevan ihmisen sisällä on aina tunteiden myrsky, jota ei pidäkään tukahduttaa. Hän kaipaa traumatyötä myös julkiseen terveydenhuoltoon.

– Jos traumoja ei avata, miten voi edes parantua?

– Tunnetaitojen opettaminen on tärkeää täällä, mutta sitä pitäisi antaa kaikille myös koulussa. Uskon, että tulevaisuudessa se tulee olemaan yksi oppiaineista, Eronen ennustaa.

Lastensuojelutyössä tarvitaan yhteistyötä ja kohtaamisia. Pitkään alalla työskennelleet Nina Eronen, Ville-Perttu Kohonen ja Tiina Lotti tietävät, että keskeneräisyys kasvattaa puolin ja toisin.

Familar tukee taustalla

Yhteensä 49 asiakaspaikan Saviston koti siirtyi vuosi sitten osaksi isompaa kokonaisuutta, Mehiläinen-konserniin kuuluvaan Familar-ketjuun. Yksikönjohtajat ovat tyytyväisiä muutokseen, sillä iso talo antaa leveämmät hartiat ja tukee tarvittaessa.

– Olemme saaneet kehittää toimintaamme itsenäisesti, mikä tuntuu todella hyvältä. Lisäksi olemme verkostoituneet Familarin muiden yksiköiden kanssa, sekin tuo lisää vahvuutta tekemiseen, Lotti iloitsee.

Toimipaikoissa tarjotaan pysäytys- ja vastaanotto-osastotyöskentelyä kolmella seitsenpaikkaisella osastolla ja vakauttavaan hoitoa neljällä osastolla. Asiakkaat tulevat kaikkialta Suomesta. Saviston koti työllistää yhteensä 80 sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaista.

Yksikönjohtajat kokevat, että Familar on tuonut toimintaan uusia tuulia ja mahdollisuuksia. Muutos näkyy myös toimitiloissa, joita on kunnostettu.

– Meistä tuntuu siltä, että ammattitaitoamme ja osaamistamme arvostetaan, Eronen kiittää.

Arvokasta työtä tekevän kolmikon toiveet kohdistuvat nyt yleiseen keskusteluun, jossa lastensuojelun maine on jäänyt viime vuosituhannen puolelle – se on nykyään paljon muuta kuin mitä media toitottaa.

– Olemme lasten ja nuorten pahoinvoinnin kanssa niin haasteellisessa tilanteessa, että meidän kaikkien pitäisi yhdistää voimavarat ja kertoa myös niistä onnistumisista, joita täällä usein saamme kokea, Kohonen huomauttaa.

Familar Savisto

Familar on kaikilla mittareilla johtava yksityinen lastensuojelupalvelujen tuottaja. Tarjoamme lapsille ja heidän perheilleen monipuolisia ja vaikuttavia palveluita aina kevyestä avohuollon tukihenkilö- ja perhetyöstä erityistason laitoshoitoon. Visiomme on olla suomalaisen lastensuojelun edelläkävijä.

Meillä on 100 toimintayksikköä ja palveluksessamme työskentelee noin 1500 sosiaalihuollon ammattilaista ympäri Suomen. Familar kuuluu Mehiläinen-konserniin.

www.familar.fi