Mainos: Kymenlaakson Jäte Oy

Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Vielä ehtii työntää sormet multaan – pihan ja puutarhan perustustöille on hyvin aikaa alkukesään saakka. Nyt se onnistuu kätevästi paikallisella multatuotteella, johon ammattilaisetkin ovat tykästyneet.

Kymenlaakson Jätteen Kotkan Jumalniemen sekä Kouvolan Ahlmanintien jäteasemilta on saatavilla paikallisista raaka-aineista tuotettua, säkitettyä pihamultaa nyt Keltakankaan jäteaseman irtomultamyynnin lisäksi. Mullan valmistuksessa hyödynnetään asiakkaiden jäteasemalle tuomaa puutarhajätettä. Tuo siis puutarhajätteesi asemalle ja lastaa kotiin viemisiksi muhevaa multaa - Kiertotaloutta parhaimmillaan!

Pihamultaa saa 500 litran säkeissä kätevästi Jumalniemen, Ahlmanintien sekä Keltakankaan jäteasemien vuokraperäkärryllä, kertoo Kymenlaakson Jäte Oy:n laitospäällikkö Aki Koivula.

Mainos | Viime keväänä käynnistynyt lähimullan tuotanto Keltakankaalla on saanut hyvän vastaanoton. Syksystä saakka myynnissä ollut irtomulta on jatkossa saatavilla myös 500 litran säkeissä. Säkkimyynti mahdollistaa mullan myynnin myös Jumalniemen jäteasemalla Kotkassa sekä Ahlmanintien jäteasemalla Kouvolassa. Irtomultaa saa jatkossakin vain Keltakankaalta. Kysyntää uudelle tuotteelle on riittänyt.

–Mullanmyynti on lähtenyt mukavasti liikkeelle, asiakkaat ovat löytäneet tuotteemme, kertoo Kymenlaakson Jäte Oy:n laitospäällikkö Aki Koivula tyytyväisenä, – Olemme saaneet jo jatkotilauksiakin viime syksyn asiakkailta. Ammattilaisasiakkaat eli kiinteistöhuoltoyhtiöt sekä viherrakentaja ovat kertoneet, että nurmikot ovat kuulemma lähteneet hyvin kasvamaan meidän alustallamme. Ensimmäiset puhelintiedustelut ja peräkärrynoutajat tulivat heti kun lumet alkoivat sulaa.

Mullan laadusta kertoo se, että suurin osa siitä on mennyt yksityispihoille, joissa laatukriteerit ovat korkealla tasolla.

Multaa lähdettiin säkittämään, jotta sitä olisi mahdollista tarjota myös muilla Kymenlaakson Jätteen toimipisteillä Keltakankaan ohessa. Jakelupaikoiksi valikoituivat suurimmat asemat, Jumalniemi ja Ahlmanintie.

– 500 litran säkillinen riittää nurmikon kasvualustaksi noin 2,5 neliömetrin alalle, jos laittaa multaa suosituksemme mukaisen 20 cm kerroksen, Koivula kertoo.

Säkin kuljettamiseen tarvitaan peräkärry tai lava-auto, sillä lähes 500 kiloinen multamäärä on liian suuri henkilöauton takapaksiin. Jos kärryä ei löydy omasta takaa, on kaikilla kolmella jäteasemalla myös peräkärryn vuokrausmahdollisuus. Henkilökunta auttaa jäteasemalla säkin kyytiin nostossa. Kotipihassa purku on kätevin tehdä kerralla, suoraan säkistä lapioiden.

– Kun mullan kuljettaa säkitettynä, pysyy myös peräkärry siistimpänä, Aki muistuttaa.

– Yksi 500 litran säkillinen riittää oikein hyvin paikallisiin nurmikon paikkauksiin ja talvivaurioiden korjaamiseen, vinkkaa Kymenlaakson Jäte Oy:n viestintäpäällikkö Anne Sironen.

Koivula haluaa myös kierrättää multasäkit. Ajatuksena onkin, että säkki toimii ikään kuin panttina, jonka käyttökelpoisena palauttaminen oikeuttaa pieneen alennukseen, kun asemalle tuo maksullista jätettä seuraavalla kerralla.

Helposti hyvä kiertämään

Jätteiden kierrätyksestä hyötyvät kaikki. Sironen kertoo, että Kymenlaakson Jäte onkin pyrkinyt tekemään asioinnista mahdollisimman helppoa ja mukavaa. Jäteasemalla asiointia nopeuttaa, jos on kotona lajitellut ja pakannut jätteet peräkärryyn jätelaaduittain. Verkkosivuilta löytyvä ohje auttavat lajittelussa.

– Ensimmäisellä kerralla meillä asioidessa henkilökunta neuvoo ja opastaa kyllä, Koivula vakuuttaa.

Jumalniemessä palveluaikaa laajennettiin hiljattain itsepalveluasiointimahdollisuudella. Kotkalaiset voivat ostaa verkkosivuilta jäteasemakäynnin vaikka pyhäpäivälle. Portit avautuvat auton rekisterinumeron tunnistuksella.

– Uusi palvelu laajentaa asiointimahdollisuuden normaalien aukioloaikojen ulkopuolelle. Verkosta on ostettavissa käynti kolmen tavallisimman jätekuormatuotteen mukaan, Sironen tarkentaa.

– Multaostokset onnistuvat vain varsinaisten aukioloaikojen puitteissa, kun henkilökuntaa on paikalla lastaamassa.

Lähes kaikki jäteasemille tuodut jätteet hyödynnetään joko materiaalina tai energiana.

Paikallisista raaka-aineista valmistettu multa on saanut hyvän vastaanoton. Ammattilaisasiakkaat ovat kehuneet, että nurmikko itää hyvin meidän kasvualustallamme, Koivula kertoo.

Tutkitusti laadukasta kompostimultaa

Kymenlaakson Jäte aloitti mullantuotannon keväällä 2020 Kouvolan Keltakankaalla sijaitsevalla jätteenkäsittelylaitoksella saatuaan Ruokaviraston laitoshyväksynnän valmistukselle. Raaka-aineena mullantuotannossa käytetään paikallista puutarhajätettä.

Lannoitevalmistelaki säätelee orgaanisten lannoitevalmisteiden tuotantoa sekä valmistusta. Valvonnalla varmistetaan muun muassa, että tuote on ihmisen terveydelle sekä ympäristölle turvallista ja täyttää vaatimustason.

Keltakankaalla valmistuu multatuoteperheen kolme lajiketta: inframultaa maisemointiin ja teiden varsille, pihamultaa nurmialueiden kasvualustaksi ja kasvimultaa kasvualustaksi puille, pensaille ja kasveille sekä maanparannuskompostia lannoitteeksi.

Tästä tuoteperheestä pihamulta on jatkossa saatavana myös säkkitavarana.

Vielä ehtii tämän kesän pihanlaittohommiin!

Laadukasta lähimultaa saatavilla Ahlmanintieltä, Jumalniemestä sekä Keltakankaalta 500 litran säkeissä. Säkin hinta on 55 €. Keltakankaalta myös irtomyynti, katso tarkempi hinnasto www.kymenlaaksonjate.fi. Säkitetyn pihamullan tiedustelut suoraan jäteasemilta.

Ei kärryä millä kuljettaa? Ei hätää, Kymenlaakson Jäte vuokraa peräkärryä 20 € vuorokausihinnalla. Vuokrauksesta voit kysyä tarkemmin suoraan peräkärryjä vuokraavilta jäteasemilta eli Ahlmanintie, Keltakangas ja Jumalniemi.

Tarvetta isommalle satsille? Kuljetuspalvelu? Multaa on saatavilla myös kotiin toimituksella. Katso verkkosivuilta tarkemmin toimitusehdot ja kysy lisää suurempien erien tilaamisesta sekä toimituksesta: Samu Korjala, samu.korjala(at)kymenlaaksonjate.fi, p. 040 179 2592

Kymenlaakson Jäte

Ahlmanintien jäteasema, Ahlmanintie 32, Kouvola

p. 05 372 4111

avoinna ma-pe 8-20, la 9-15

Jumalniemen jäteasema, Uittoväyläntie 10, Kotka

p. 05 220 1056

avoinna ma-pe 8-20, la 9-15

Keltakankaan jäteasema, Ekokaari 50, Keltakangas

p. 040 849 7555

avoinna ma-pe 7-18

Katso muiden jäteasemien osoitteet ja aukioloajat kymenlaaksonjate.fi

kymenlaaksonjate.fi