Mainos: Kotkan energia

Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Ari Hämäläinen perusti laman jälkimainingeissa sähköalan yrityksen, joka kasvoi hiljalleen Karhulassa – Nyt se on osa Kotkan Energian tytäryhtiötä

Sähköpalvelu Hämäläisen perustaja Ari Hämäläinen myi perheyrityksensä Kotkan Energialle.

Mainos | Ari Hämäläinen:

”Olen kolmannen polven sähkömies. Isoisäni perusti Kymin Sähköasentamon vuonna 1947 Karhulaan. Olin siellä sähkötöiden johtajana ja työpäällikkönä vuodesta 1987 alkaen, kun valmistuin Vaasan teknillisestä oppilaitoksesta.

Laman jälkimainingeissa perustin toiminimen vuonna 1994. Se oli helpompi tapa tehdä sukupolvenvaihdos kuin ostaa firma omiin nimiin. Jos lainan sai, korkotaso oli hurja.

Aluksi pääomana oli 5000 markan luottokortti. Minulla oli vahva näkemys alaan ja omaan tekemiseen. Sähkömiehiä tarvitaan aina. Askel yrittämiseen oli pieni, sillä isoisän asiakkaat siirtyivät minulle. Samoin henkilöstö. Toinen kahdesta alkuperäisestä työntekijästäni on yhä töissä minulla, toinen on eläköitynyt.

Vuonna 1995 toiminimi muuttui Sähköpalvelu Hämäläinen Oy:ksi. Ensimmäinen toimitilamme oli Karhulan keskustassa Karhulantiellä. Viisi vuotta siinä, sitten muutto Sunilantielle ja sieltä kymmenen vuoden päästä William Ruthin kadulle. Viimeiset kolme vuotta olemme olleet Karhulan teollisuuspuistossa.

Työskentelimme pääasiassa Pyhtää-Kotka-Hamina-akselilla. Ajatusmallina on ollut, ettei pidä olla nirso. Olemme ottaneet vastaan kaikenkokoisia toimeksiantoja. Olemme olleet paljon mukana kiinteistöjen peruskorjauksissa ja teollisuuden asennuksissa.

25 vuodessa olen oppinut, että kannattaa pysyä hallitsemassaan toimenkuvassa ja riskitasossa. Yritys kasvoi hillitysti. Kolmen vuoden jälkeen minulla oli viisi työntekijää ja loppuaikoina kymmenkunta.

Erikoistyöt kuten raudan sulatusuunin sähköistäminen ovat jääneet mieleen. Karhulan keskustassa olimme saneeraamassa vanhaa pankkitaloa sotaveteraanien asuntolaksi. Moni heistä tunsi isoisäni.

Vuonna 2016 Kotkan Energia tuli osaomistajaksi 30 prosentin osuudella. Lähdimme kehittämään yhteistyötä. Koska perheyritykselle ei ollut näköpiirissä jatkajaa, tuli huoli työntekijöistä ja asiakassuhteista.

Viime vuonna myin loputkin osakkeet Kotkan Energialle. On hienoa, että pystymme jatkamaan ja laajentamaan toimintaamme nyt sen tytäryhtiönä. Jatkan työtäni KotkaTecin toimitusjohtajana. Mukana ovat kaikki Sähköpalvelu Hämäläisen entiset työntekijät.”

Ari Hämäläinen on nyt KotkaTecin toimitusjohtaja. Hän voi luotsata luottavaisin mielin yhtiötä entistä suurempiin haasteisiin.

Kotkan Energian toimitusjohtaja Sami Markkanen:

”Ostimme Sähköpalvelu Hämäläisen luodessamme KotkaTecin. Siinä sähköalan erikoisosaaminen projektien hoidossa ja suunnittelussa yhdistyy ammattitaitoiseen toteutukseen.

Yhdistimme siis oman Karhu Voima Palvelu Oy:n diplomi-insinööri- ja insinöörivoittoisen henkilöstön Sähköpalvelu Hämäläinen Oy:n osaavaan asennus- ja toteutustiimiin.

Lopputuloksena on täyden palvelun sähkötalo, josta saa muun muassa aurinkopaneelit, sähköautojen latauspisteet ja vaativat teollisuuden sähköprojektit avaimet käteen toteutettuna.

Lisäksi tarjolla on erikoispalveluita kuten käytönjohtopalveluja, relekoestuksia, lämpökamerakuvauksia ja vaativia sähkölaitteistojen uusintoja ja käyttöönottoja.

Pyrimme kehittämään KotkaTecistä sähköalan johtavan toimijan Kymenlaaksossa. Toinen tavoite on kehittää uusia asiakaslähtöisiä tuotteita ja palveluita nykyisille ja uusille asiakkaillemme.”