Mainos: Cursor

Vain taivas on rajana, jos kotkalainen Hala pääsee tee-se-itse talollaan Irakin jälleenrakennusmarkkinoille

Irakiin pitää lähivuosina rakentaa viisi miljoonaa taloa. Halalla olisi ratkaisu irakilaisten tarpeisiin.

Gavin Cruickshank työskenteli pitkään Ikea Industrylle ja hankki Venäjältä puuta Ikean huonekaluihin. Nyt hän on toimitusjohtajana Hala Oy:ssä, joka kokoaa talopaketteja. — Kaksi ihmistä pystyttää keskikokoisen talomme kahdessa viikossa. Lukas Pearsall

Sotien runtelemaan Irakiin pitää lähivuosina rakentaa viisi miljoonaa uutta taloa. Ne on tehtävä nopeasti, eikä jokainen talo voi maksaa sataatuhatta euroa. Kotkalaisella Hala Oy:lla on ratkaisu irakilaisten ongelmaan: erittäin halpa tee se itse -talopaketti, josta löytyvät niin talon rakentamiseen tarvittavat materiaalit kuin työkalutkin. — Kaksi ihmistä rakentaa keskikokoisen talomme kahdessa viikossa. Sanon aina, että se on niin yksinkertainen pystyttää, että johtajatkin osaavat tehdä sen, sanoo Halan toimitusjohtaja Gavin Cruickshank.

Hala on arabiaa ja tarkoittaa hei.

Hala on noin vuosi sitten perustettu Scanhomes Oy:n spin off -yritys, jonka toimitusjohtaja Kotkan Sivatissa asuva Cruickshank on. Muita osakkaita on neljä. Scanhomes on rakentanut taloja useaan Afrikan maahan sekä Meksikoon, ja Halalla on lisenssi käyttää Scanhomesin seinärakenneinnovaatiota talojen rakentamisessa. — Meidän taloamme verrataan usein Ikean Better Shelteriin. Vertailua ei kuitenkaan oikeastaan voi tehdä, sillä Ikean suoja on tilapäisratkaisu, mutta meidän talossamme ihmiset voivat asua yli 20 vuottakin, Cruickshank kertoo.

Irakilaiset tarvitsevat Halan taloja

Markkinat ovat jälleenrakennettavassa Irakissa suuret, mutta bisneksen tekemisessä on omat hankaluutensa, kun asiakkaina on isoja tekijöitä, kuten Irakin hallitus sekä kansainväliset järjestöt, kuten Maailmanpankki ja Yhdistyneet Kansakunnat. Cruickshank oli muutama viikko sitten Suomen ulkomaankauppaministerin Anne-Mari Virolaisen kanssa Kuwaitissa kansainvälisessä Irakin jälleenrakennuskonferenssissa esittelemässä yhtiönsä taloa. Paikalla olivat muun muassa Irakin pääministeri ja Yhdysvaltain ulkoministeri. — Talomme herätti konferenssissa paljon kiinnostusta. Irakilaiset itse sanoivat, että juuri tällaiselle talolle on tarvetta. Bisnekselle on siten isot mahdollisuudet, mutta ongelmiakin tietysti on, esimerkiksi byrokratia ja korruptio. Me tahdomme kuitenkin toimia täysin läpinäkyvästi ja tehdä bisnestä eettisesti oikein.

Cursorin yritysneuvoja Marianna Ahvenranta auttaa Gavin Cruickshankia etsimään rahoitusta Hala Oy:lle, jonka talopaketti pyrkii Irakin valtaville jälleenrakennusmarkkinoille. Lukas Pearsall

Hala etsii yhteistyökumppaneita Kotkan seudulta

Hala Oy etsii tällä hetkellä kahta asiaa: rahoitusta sekä Kotkan seudulta yhteistyökumppaneita tuottamaan talopaketin osia. Kummankin etsimisessä yhtiötä on auttanut Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor Oy. Halan osakkaat ovat itse asiassa alunperin verkostoituneet toisiinsa Cursorin yhdistäminä. Gavin Cruickshank kertoo saaneensa Cursolilta elintärkeää tietoa kaikkeen yrityksen liittyvästä perustaessaan muutama vuosi sitten omaa konsulttiyritystään. Nyt Hala on mukana Cursorin Levelup -yrityskiihdyttämöstä, joka tarjoaa laaja-alaista sparrausta aloittaville yhtiöille. Se on Cruickshankin mukaan ollut Halalle elintärkeää. — Meillä on lähes joka viikko työpajoja ja seminaareja, joihin kieltämättä alussa suhtauduin epäilevästi, koska ajattelin pitkän urani ansiosta tietäväni jo aika paljon asioista. Mutta joka kerta kun osallistun niihin, saan niistä hyödyllistä tietoa. Tapaamiset ovat tärkeitä myös verkostoitumisessa muiden yritysten kanssa, Cruickshank sanoo. Halan kanssa alusta asti yhteistyötä tehnyt Cursorin yritysneuvoja Marianne Ahvenranta auttaa Halaa etsimään rahoittajia, sillä yritys tarvitsee paljon rahoitusta, jos se aikoo rakentaa taloja Irakiin. Ahvenranta haastaa rahoittajia näkemään Halan innovatiivisuutta, vaikka se onkin startup-yritys. — Toisaalta, jos Hala menestyy tarjouskilpailussa Irakissa, vain taivas on sen liiketoiminnalle rajana, Ahvenranta huomauttaa.

Skotlannista Joensuuhun, Joensuusta Kotkaan

Walesilainen Gavin Cruickshank opiskeli 1990-luvun puolivälissä metsätaloutta Skotlannissa.

— Professorini kysyi, haluaisinko lähteä opiskelijavaihtoon Suomeen. Ajattelin, että miksei, löytyyhän sieltä puita.

Muutimme ensin Neuvottomaan, koska vaimoni on Vehkalahtigirl, mutta nykyisin asumme Sivatissa.

Gavin Cruickshank

Joensuuhun hän tuli vuonna 1995, tapasi tulevan vaimonsa ja on siitä asti pitänyt Suomen enemmän tai vähemmän kotimaanaan. — Muutimme ensin Neuvottomaan, koska vaimoni on Vehkalahtigirl, mutta nykyisin asumme Sivatissa. Cruickshank oli pitkään töissä Ikea Industryllä ja hankki ruotsalaisjätille puuta sen huonekaluihin Venäjällä. Pari vuotta vuotta sitten hän päätti jäädä koti-isäksi päästäkseen viettämään enemmän aikaa lastensa kanssa. Oltuaan puoli vuotta vain lasten kanssa hän perusti yrityksen, joka konsultoi menestyksekkäästi muun muassa Ikeaa. — Olin käymässä Cursorilla ja tapasin siellä ihmisiä, joilla oli idea muttei toteuttajaa sille. Minusta idea Irakin jälleenrakentamisesta kuulosti hyvältä, ja niin minusta tuli Hala Oy:n toimitusjohtaja.

Hala Oy

Cursor Oy