Mainos: Cursor

Harrastuksesta työn itselleen tehneellä Sami Kortelaisella on kaksi neuvoa yrittäjyydestä haaveileville: ”Luota ammattilaisiin ja ole sopivasti jääräpäinen”

Haminalainen Sami Kortelainen perusti oman hitsausalan yrityksen viime vuoden tammikuussa. Etenkin alkumetreillä ammattilaisten neuvoista on ollut paljon apua.

Kotona töissä. Sami Kortelainen sai järjestettyä hyvät työtilat omaan pihapiiriin. Työn touhussa ovat mukana toisinaan myös koirat Pimu ja Milla.

Voisiko omasta harrastuksesta tehdä todella työn itselleen, pohti haminalainen Sami Kortelainen syyskuussa 2016.

Hän oli juuri jättänyt taakseen lähes kymmenvuotisen uran turvallisuusalalla. Sitä ennen Kortelainen oli ehtinyt työskennellä vuosikausia metallialalla hitsaajana ja rakennustyömailla.

– Turvallisuusalan töiden jälkeen minulla oli halu tehdä jotain näkyvää. Oma kilpa-autoharrastus herätti ajatuksen, voisiko siitä saada itselle uuden työn ja yrityksen. Ensimmäisenä piti vain selvittää, onko koko ideassa mitään järkeä, Kortelainen naurahtaa.

Niinpä Kortelainen tarttui puhelimeen ja otti yhteyttä Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursoriin. Langan toisessa päässä oli Cursorin ja ProAgrian yhteinen yritysasiantuntija Sami Perttola, jonka yhtenä tehtävänä on auttaa uusia yrityksiä alkuun.

– Hyvin tarkkaan laskettiin ja mietittiin, onko alueella vastaavanlaisia yrityksiä ja miten omasta toiminnasta saisi kannattavaa. Ajatuksiani ei onneksi ammuttu heti alas, Kortelainen kertaa.

Joustavuus ja hyvä asiakaspalvelu ovat pienen yrityksen valtteja, sanoo haminalaisen SK-Hitsauksen yrittäjä Sami Kortelainen. Hän hitsaa melkein mitä vain, mutta erityisen lähellä sydäntä ovat kilpa-autoihin liittyvät työt.

Ammattilainen selättää byrokratian

Liiketoimintasuunnitelman, kannattavuuslaskelman, yrittäjyyskurssin ja erilaisten hakemusten ja muiden asiakirjojen täyttämisen jälkeen SK-Hitsaus aloitti virallisesti toimintansa viime vuoden tammikuussa Haminan Sivatissa.

Sen jälkeen kaikenlaisia hitsaustöitä on riittänyt kiihtyvää tahtia, Kortelainen kiittelee.

– Nyt joutuu jo kieltäytymään joistakin töistä, kun ei vain aika riitä. Vieraan työntekijän palkkaamiseen kynnys on kuitenkin vielä hiukan liian korkea.

Kortelainen sanoo, että ilman ammattilaisten neuvoja yritystoimintaa olisi tuskin tullut aloitetuksi tai se ei olisi ollut ainakaan yhtä sujuvaa.

– Mielestäni oli järkevämpää kysyä asioista suoraan heiltä, jotka joutuvat niitä selvittämään työkseen. Oma kärsivällisyys eivätkä varmaan taidotkaan olisi riittäneet kaikkeen perehtymiseen. Yritysasiantuntija Sami Perttola vahvistaa Kortelaisen kokemukset: kaikki yrittäjät hyötyvät yritysneuvonnasta, mutta ennen kaikkea uudet yrittäjät, joilla ei ole aiempaa kokemusta yrittäjyydestä tai sitä on vain vähän.

– Suomessa on kiistatta aika paljon yrittämiseen liittyvää byrokratiaa, eikä sen kohtaaminen ole aina helppoa. Ammattilaiset osaavat auttaa eteenpäin niin, ettei mitään olennaista unohdu tai toisaalta yrittäjä ei murehdi turhaan asioita, jotka eivät häntä kosketa, Perttola sanoo.

Hän kannustaa olemaan yhteydessä yritysneuvontaan jo siinä vaiheessa, kun yritys on vasta varhaisessa suunnitteluvaiheessa. Perttolan mukaan moni pyörittelee yritysideaa vain oma ssa päässään suotta liian pitkään. Nopeimmillaan vartissa tehdyt laskelmat voivat osoittaa, voisiko yritysidea toimia sellaisenaan vai pitäisikö sitä vielä jalostaa.

– Samalla käydään läpi, onko yrittäjällä tarvittavaa ammattiosaamista, kykyä markkinoida ja myydä ja onnistuuko koko palveluprosessi. Ne yleensä ratkaisevat, menestyykö yritys.

Perttolan mukaan Kymenlaaksossa yritysten kanssa toimivat organisaatiot tekevät keskenään tiivistä yhteistyötä. Käytännössä se tarkoittaa, että yrittäjien tukena on tiivis verkosto.

– Yrittäjyyttä suunnitteleva voi olla varma, että hänet ohjataan oikeassa järjestyksessä oikealle luukulle, Perttola sanoo.

Sopivasti hullu ja jääräpäinen pärjää

Uuden yrityksen perustamisen kynnystä pyritään madaltamaan neuvonnan lisäksi myös erilaisilla rahallisilla tuilla. Esimerkiksi Kortelainen sai yritykseensä ELY-keskuksen maaseuturahastosta investointitukea ja lisäksi Finnveran takaamaan yrityslainan.

Kortelaisella on yrittäjyydestä haaveileville ainakin kaksi tärkeää ohjetta.

Ensimmäisenä hän kannustaa koeponnistamaan oman yritysidean huolella ja miettimään, mitä heikkouksia ja mahdollisuuksia siinä on.

– Näin on heti varmemmalla pohjalla. Sitten kannattaa olla sopivasti jääräpäinen, että pitää tavoitteistaan kiinni. Eikä ole pahitteeksi, jos on sopivasti hullu, sillä pitkiä päiviä pitää tehdä, että rahaa jää käteen. Mutta vastapainona on se, että saa tehdä asioita, joista tykkää.

– Se on mukava tunne, kun asiakas sanoo, että kylläpäs tästä tuli hieno, Kortelainen hymyilee.

Kun idea omasta hitsausalan yrityksestä syntyi, Sami Kortelainen kääntyi heti ammattilaisten puoleen. Yrityksen kannattavuutta ja tukimahdollisuuksia pohdittiin yhdessä Cursorin yritysasiantuntijan Sami Perttolan kanssa.

Cursor auttaa yrittäjiä kukoistamaan

+ Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursor Oy tarjoaa yrittäjille tai sitä suunnitteleville monipuolisia neuvontapalveluita. Neuvonta on yrittäjille maksutonta.

+ Asiantuntijat auttavat muun muassa liiketoimintaidean arvioinnissa ja opastavat rahoituksen löytämisessä. Yritykset voivat saada tukea sekä perustamisvaiheessa että myöhemmin esimerkiksi investointeihin ja kansainvälistymiseen.

+ Cursorin lisäksi kymenlaaksolaisten yrittäjien tukena ovat ELY-keskus, TE-toimisto, Leader Sepra, Finnvera, ProAgria, XAMK, Ekami, Business Finland ja Team Finland.

Katso lisätietoja osoitteesta cursor.fi