Sellupaalin SM-triathlonissa otettiin miehistä ja naisesta mittaa

16.7.2017 11:30

Meripäivälauantaina kilpailtiin sellupaalin SM-triathlonin merkeissä. Suoritukseen kuului paalin kärrääminen, vääntäminen ja pinkkaaminen. Rata oli rakennettu siten, että kaikki osa-alueet tehtiin yhdellä suorituksella ja kisaa käytiin kelloa vastaan. Pinkkausta varten radalle oli rakennettu matalaa ruuman oviaukkoa jäljittelevä uloke, jonka alle paali piti pakata.

Mika Mantere jatkoi edellisvuoden varmoja otteitaan ja voitti miesten sarjan.

Kaksisataakiloisilla sellupaaleilla otettiin myös naisesta mittaa, sillä paalia vääntämässä oli ainoana naisena ensikertalainen Anu Pihkanen.

— Pihkanen voitti naisten sarjan. Annoin palkinnon diktaattorin elkein hänelle, sillä hän osoitti suurta rohkeutta tulemalla kilpailuun mukaan, kertoo sellupaalin SM-triathlonin Meripäivien ohjelmistoon ideoinut Carl-Gustav Walldén.

Walldénin mukaan Haminasta kotoisin oleva Pihkanen sai yleisöltä suorituksensa jälkeen isot aplodit.

Eläköitynyt merikapteeni Walldén korostaa, että vaikka kyseessä on kilpailu, on tapahtuman tarkoituksena myös tuoda esille entisten satamajätkien työtä.

— Sellupaalin vääntäminen oli erittäin raskasta työtä. Tapahtumalla haluan antaa satamassa työtä tehneille sen arvostuksen, mikä heille kuuluu. Tämä on minulle huikea hetki, Walldén kertoo, eikä voi olla liikuttumatta.

Walldénin mukaan sellupaaleja väännettiin käsipelillä 1920-luvulta vuoteen 1972.

 

Kymen Sanomat seurasi viime vuonna SM-kisoihin valmistautumista. Katso alla olevalta videolta, kuinka sellupaalia käsitellään.

 

Elina Valtonen