Kolumni

Kolumni: Suomalaista suositaan vain puheissa

28.7.2017 13:15
Issu Huovinen kolumnikuva UUSI
Issu Huovinen kolumnikuva UUSI

MTK:n valtuuskunnan 1. varapuheenjohtaja Tiina Linnanmaa arvioi, että suomalaista maataloutta koskeva ilmapiiri on negatiivinen. Ylpeys suomalaiseen ruokaan on kadoksissa, hän sanoi.

Eihän mikään ole niin hyvää kuin peruna, voisilmä ja ruisleipä.

Linnanmaa muistutti lausunnossaan, että keskusteluissa ei oteta sitä vastuuta, mitä päätöksentekijöiltä, järjestöiltä ja kuluttajilta odotetaan.

Hän syvensi, että kansanedustajat ehdottavat järjettömiä liha- ja maitoveroja, kauppias lupaa ulkomaiselle tuotteelle laatua ja kuluttaja juoksee halpojen hintojen perässä. Suomalaista suositaan, mutta vain puheissa, varapuheenjohtaja kirjoitti.

Järkytyin, sillä omassa arvomaailmassani koti, uskonto ja isänmaa -litaniaan kuuluu tiukasti lähiruoka.

Eihän mikään ole niin hyvää kuin peruna, voisilmä ja ruisleipä. Ja rove mustikoita ja päälle kuohukermaa. Siis kaukomaalaiset kokit, älkää tulko meille, kun täällä herkutellaan.

Mutta ehkäpä olenkin väärässä oleva jäärä. Kokki Kolmonen, matikkakeitto ja haudutettu ruispuuro ovat auttamattomasti menneisyyttä. Hyvästi jää myös mämmi!

Olemme eurooppalaisia. Mutta ei minusta silti pitäisi hävetä kotimaisten tuotteiden kannattamista.

Eurooppalaisten tuotteiden kasvuympäristö on aina piippujen varjossa. Ilmansaastemäärät ovat ainakin maalaissilmillä katsoessa huimat.

Mieleni paheksui rouvaa, joka näytti poimivan ahomansikoita Kotkan Hyväntuulentien varrelta. Mutta ehkäpä marjat eivät olleetkaan niin raskaita pitoisuuksiltaan.

On kamala kuva, mikäli negatiivinen kehitys todellakin jatkuu, ja kotimaiset maataloustuottajat jäävät jyrän alle.

Suomalaiset saavat Suomesta puhtaita tai ainakin puhtaampia elintarvikkeita kuin ulkomailta. Mitä hintaan tulee, ostanko terveellistä vähän vai halvempaa paljon? Sitäkin on syytä miettiä.

Issu Huovinen
@kymensanomat.fi

Kirjoittaja on Kymen Sanomien toimittaja.