Kesän tapahtumaviikko kaakonkulmalla!

Purot solisevat, käkikin jo kukkui ja luonto alkaa vihertää. Suunnistuskausikin on päässyt vauhtiin, välillä keväisessä auringonpaisteessa ja välillä räntätuiskussa. Onhan se jo kalenteristakin todettavissa ettei heinäkuun Fin5-suunnistusviikkoon ole enää paljoa aikaa. Johonkin talvikuukaudet hujahtivat kummalla vauhdilla. Paljon on ehditty selvitellä, tehdä ja sopia, mutta toki paljon on vielä töitä edessäkin.

Aika vähän olen pääsihteerinä ollut tekemisissä itse suunnistuksen kanssa. Toki koko viikkoa rakennetaan suunnistajille ja ei ole päivää (tai tuntia) ilman suunnistusta, mutta ratamestariryhmä on hoitanut työn karttojen ja rastien parissa. Kisamaastoissa juokseminen on mennyt enemmän oman intoilun ja harrastamisen piikkiin – kyllä kelpaa uudella kartalla ja mukavissa maastoissa, tarjolla on muutamalla klikkauksella tulostettavaksi yli 250 rataa isolla alueella ja kohta myös rastipukit rakentuvat maastoon! Harvinaista luksusta, aurinko paistaa ja juoksukin kulkee mukavasti, täytyy olla tarkkana ettei joka päivä työaikaan tule ”tarkistettua ja mitattua kisakeskuksia?”

Kun rakennetaan koko viikon monipuolista tapahtumaa, ei vain suunnistuskisoja Haminan metsiin, on yhteistyö tarpeen monien tahojen kanssa. Vaikka Vehkalahden Veikot on Haminan ja Kymenlaakson suurin seura, on suunnistusviikon järjestämisessä niin paljon puuhaa että kaikenlaiset muiden järjestämät oheistapahtumat sopivat meille paremmin kuin hyvin. Myös suunnistajille viikko tarkoittaa muutakin kuin kilpailemista tai kuntoilua, joten kaikenlainen tekeminen, näkeminen ja kokeminen on siis todellinen win-win tilanne niin kilpailijoille, kisajärjestäjille, paikallisille ihmisille kuin yrittäjille ja yhteisöille! Myös osakilpailuvoittajien palkitsemiset tuodaan ihmisten keskelle valmiin tapahtuman yhteyteen: eliittien sprinttiin ja Iltatorille.

Eri puolilla kaakonkulmaa voi Fin5:n aikana nauttia esimerkiksi lukuisista konserteista: ZZ Top Haminassa, Waltteri Torikka & Ville Matvejeff, sonaatit ja kvartettot Virolahdella, Neljä Ruusua Tykkimäessä, soulia Klamilassa ja puistokonsertti Kotkan Sapokassa. Eli valikoimaa on, mutta jos elävän musiikin nautintoa ei löydy ihan jokaisena päivään tai iltaan (ainakaan vielä) niin sitten on tarjolla vaikkapa kesäteatteria, Metsäkirkkoa, ralliautokyyditystä, risteilyä kansallispuistoon, tai kirkkaita järviä uimarantoineen vaellusreitin varrella.

Kun tapahtumia on paljon samalla viikolla niin toki majoitusten järjestäminen on teettänyt töitä. Kisakylän majoituksen lisäksi se on tarkoittanut yksityisten talojen ja mökkien metsästystä. Ihan kiitettävästi listaa on kertynyt ja kertyy edelleen. Toki majoitukset levittyvät ympäri eteläistä Kymenlaaksoa, mutta onneksi kisapaikoille on hyvät yhteydet ja oheisohjelmaa sekä -tekemistä löytyy monesta suunnasta.

Myös kilpailukeskukset täytyy saada tyylikkäiksi ja miellyttäviksi. Bastionin sprintistä en ole huolissani, siitä pitää pitkälti huolen upea historiallinen ympäristö. Silti on valmistettava kaikki yhtenäiset kyltit, mietittävä kisakeskusten selkeys ja käytännöllisyys, varmistettava lasten viihtyminen Muksulassa ja Rastirallissa, maistuva tarjonta ravintoloissa – onhan sitä jos jonkinlaista huolehdittavaa ja huomioitavaa. Toki paras apuri, kuten aina Suomen kesässä, olisivat sopivan aurinkoiset kelit ja ehkä pienet öiset sateet. Silti tälläkään sukunimellä en siihen pysty vaikuttamaan, joten parempi olla miettimättä sitä etukäteen sen enempää. Kesä on silti kesä ja suunnistus ulkoilmalaji.

 

Tero Föhr

Tags: , ,

Jätä vastaus