Uuden alku

Eilen alkoi marraskuu ja harjoituspäiväkirjan laskurit nollautuivat. Olisi sitten MM-kotikisojen vuosi edessä. Mennyt kausi oli uran suurin pettymys, vammat häiritsivät harjoittelua niin alkutalvesta, keväällä kuin syksyllä. Ei ole mukava harjoitella tietäen mitä pitäisi tehdä, mutta toteutus on jatkuvasti korvaavaa ja kompromissia. Toisaalta kolmisen vuotta erilaisten vammojen parissa pyörineenä on ilmeisesti oppinut tekemään oikeita korvaavia asioita, koska juoksukuntoisena vauhti on useasti yllättänyt positiivisesti. Tosin itseluottamusta se koettelee, mikä näkyy helposti kiireenä ja pieninä virheinä suunnistuksen puolella. Eivätkä rikkonaiset kaudet kehitä askelmaa paremmalle tasolle.

Oma harjoittelu alkoi jo viitisen viikkoa sitten. Muiden suunnistajien kisatessa aina lokakuun loppuun asti, on ollut yllättävän hauskaa harjoitella syyskeleissä normaalista poiketen ihan reilusti. Sopivan rennolla asenteella, mutta silti joihinkin asioihin keskittyen. Toki kaikkein tärkeintä on ollut päästä eroon vammakierteestä ja terveenä alkavaan harjoituskauteen.

Ensin parisen viikkoa aamuisin maantiepyöräillen ja iltaisin erilaisia kehonhallinta- ja voimaharjoituksia. Sitten viikko Vuokatissa suksilla hiihtäjien touhuja seuraten ja taas tällä viikolla päivittäin suksimista Jyväskylän säilölumiladulla. Toivottavasti purukasasta kaivettu lumi myös säilyy tänä vuonna kunnon talveen asti ja saan tuettua juoksuun tottumista suksilla.

Hauskinta on silti ollut käydä pilates, bodybalance ja vartalonhallintatunneilla. Onhan sitä vastaavia juttuja tullut tehtyä myös aiemmin, mutta ohjattuna tekemisessä on omat hyötynsä. Kehossa onkin tapahtunut selkeitä muutoksia varsinkin ylävartalon liikkuvuuden osalta, mikä vaikuttaa selkeästi myös lantion ja jalkojen toimintaan. Motivoivaa huomata kuinka säännöllisellä tekemisellä tapahtuu muutoksia ja rutiinien sopiva rikkominen on aina herättävää. On löytynyt vahvuuksia ja heikkouksia, joita tulee huomioida myös jatkossa.

Jos suunnistajan kisakautta on tarjolla lokakuun loppuun, niin aikaisin se tulevalla kaudella myös alkaa. Maailmancupia juostaan jo tammikuussa Uudessa-Seelannissa! Vaikka 2007 talvella siellä vietetyt 9 viikkoa oli upea kokemus ja hyvät olosuhteet näkyivät myös tuloksissa, olen päättänyt jättää reissun väliin. Kerrankin. Yleensä varsinkin kaukomatkat ovat kuuluneet innolla ohjelmaan. Lupasin kyllä joskus palata, mutta nyt on tärkeintä saada ehjä harjoituskausi ja olla kunnossa kesällä. Pitkällä reissulla ongelmien yllättäessä voi olla vaikeuksia saada apuja ja reissun hyötyjen kannalta täytyisi tietää olevansa varmasti juoksukunnossa. Niinpä joulukuun puoliväliin harjoittelen Suomessa ja pidemmät leirit sulalla odottavat vasta myöhemmin.

Tero

Tags: , , ,

Jätä vastaus