Helppoa kuin tomaatin kasvatus

5.8.2012 8:00
Kuva: Outi Palmu
Nyt se on todistettu, tomaatin kasvattaminen siemenestä aikuiseksi kasviksi onnistuu ensikertalaiseltakin.
Nyt se on todistettu, tomaatin kasvattaminen siemenestä aikuiseksi kasviksi onnistuu ensikertalaiseltakin.

Outi Palmu

Voiko mikään maistua paremmalle kuin itse kasvattama tomaatti? No ehkäpä suklaa, mutta kasvisten välisessä kilpailussa oman parvekepuutarhan tuotokset voittavat kaupan tomaatit mennen tullen.

Maaliskuun alussa siementen kylvämisellä alkanut toimittajan tomaattiprojekti kantoi hedelmää jo reilu kuukausi sitten, kun ensimmäiset kirsikkatomaatit kypsyivät kesäloman alkupäivinä. Keltaiset pallukat valmistuivat ihan huomaamatta. Muodonmuutos vihreästä keltaiseksi tapahtui parissa päivässä, viikonloppumatkan aikana.

Helsingin Tuska-festareilta kotiin saavuttuani ilo oli ylimmillään, kun poimin puskasta viisi kypsää tomaattia. Näitä sitten mieheni kanssa ylpeänä ihmeteltiin ja kuvattiin kameralla. Vähän jopa säälitti syödä ne, sen verran kauniita ne olivat.

Heinäkuun puolivälistä lähtien keltaisia tomaatteja on popsahdellut tasaiseen tahtiin. Makeat kirsikkatomaatit toimivat erinomaisesti esimerkiksi kreikkalaisessa salaatissa fetajuuston ja oliivien kera.

Nyt elokuun alussa kirsikkatomaattien suurin sato näyttäisi olevan jo takanapäin, vaikka puskassa näkyy yhä parisenkymmentä raakiletta.

Alusta asti heikommin kasvaneen ja keväällä tuholaisista kärsineen pensastomaatin kohtalo on ollut kirsikkatomaattia kurjempi. Tähän mennessä pensastomaatteja on kypsynyt vasta neljä. Näistäkin kaksi jäi kirsikkatomaattien kokoiseksi, mutta kylläkin yhtä maukkaiksi.

Lähipäivinä näyttäisi kypsyvän pari pensastomaattia lisää. Raakileita on muutamia.

Tällä hetkellä näyttää siltä, että pensastomaatin sato jää noin kymmeneen yksilöön, elleivät sitten eri puolille kasvia ilmestyneet nuput avaudu ja innostu vielä kukkimaan.

Viisi kuukautta kestänyt kasvatushanke osoitti, että ensikertalainenkin pystyy kasvattamaan tomaatteja siemenestä lähtien. Näin jälkikäteen ajateltuna tomaatin kasvattaminen oli yllättävän helppoa, vaikka aluksi meinasi iskeä epätoivo pintaan.

Harrastuksen hintakin jäi pariinkymmeneen euroon, sillä oikeasti muuta ei tarvittu kuin multaa, vettä ja vähän lannoitteita. Kallein hankinta oli ripsiäisten torjuntaan tarkoitettu tuholaismyrkky, joka maksoi noin 10 euroa.

Kaiken kaikkiaan kokemus oli sen verran hauska, että ajattelin ottaa ensi vuonna uusiksi. Seuraavalla kerralla aion selvitä vieläkin edullisemmilla kustannuksilla, sillä aion kuivata molempien tomaattilajikkeiden siemeniä ensi kevättä varten.

Operaatio tomaatti -juttusarja päättyy tähän.