Kotkan–Haminan uusyrityskeskuksen kautta perustettu viidennes enemmän yrityksiä kuin viime vuonna

13.9.2017 15:39
Kuva: Raimo eerola

Kotkan–Haminan uusyrityskeskuksen kautta on tammi–kesäkuussa perustettu 20 prosenttia enemmän uusia yrityksiä kuin vuosi sitten vastaavalla jaksolla. Viime vuoden ensimmäisellä puolikkaalla uusia yrityksiä perustettiin 51 kappaletta, nyt 61.

— Tänä vuonna on koko ajan ollut hyvä vire. Tietoisuus talouden noususta on lisääntynyt ja samalla uskallus yrittäjäksi ryhtymiseen kasvanut, kertoo yritysneuvoja Kristiina Kuparinen Cursor Oy:stä.

Kuparisen mukaan Kotkan ja Haminan seudulla yrittäjiksi ryhdytään hyvin monenlaisista lähtökohdista.

— Jotkut tulevat tapaamiseen hyvinkin pitkälle valmistautuneena. On mietitty, harkittu ja selvitetty onko asiakkaita. Osa tulee pelkän yritysidean kanssa ja sitä lähdetään pohtimaan.

Eteläisessä Kymenlaaksossa 24 prosenttia uusien yritysten perustajista on ollut 30-vuotiaita tai sitä nuorempia. Innokkaimmin uusia yrityksiä on perustettu palvelualalle ja kaupan alalle.

Kuparisen mukaan uusia yrityksiä syntynyt muutenkin kuin uusyrityskeskuksen kautta.

— Yrityksenhän voi perustaa ihan omin voimin ja hoitaa siihen liittyvät asiat vaikka netin avulla. Tuossa tilastossa näkyy siis vain osa uusista yrityksistä. Ne, jotka ovat syntyneet uusyrityskeskuksen kautta.

Cursorin yrityskehityspäällikkö Pirjo Kuusela kuvaa yritysmaailman tunnelmia muutenkin mukaviksi.

— Investointihalukkuus on kasvanut ja pyrkimys kansainvälistymiseen lisääntynyt. Talouselämä on selvästi virkoamassa ja täytyy toivoa, ettei kehitys jää lyhytaikaiseksi, sanoo Kuusela.

Riina Lehtoranta