Täytettä sienikoriin — tunnetko jo nämä herkulliset ruokasienet?

10.9.2017 16:19
Kuva: Raimo Eerola
Kehnäsieni on hyvä ruokasieni. Vaalean sienen tunnistaa jalan sormusmaisesta renkaasta, kurttuisesta lakin reunasta ja röpelöisistä vaaleankellertävistä heltoista. Lakin pinnassa on vaaleaa puuterimaista ainetta, kehnää.
Kehnäsieni on hyvä ruokasieni. Vaalean sienen tunnistaa jalan sormusmaisesta renkaasta, kurttuisesta lakin reunasta ja röpelöisistä vaaleankellertävistä heltoista. Lakin pinnassa on vaaleaa puuterimaista ainetta, kehnää.
Kangashapero on erinomainen, erittäin satoisa ruokasieni. Heltat ja jalka ovat vaaleat, lakki oranssinruskea. Sieni on hauras ja lohkeaa juustomaisesti. Jalka harmaantuu vanhetessa ja leikkauspinnoilta.
Kangastatti on hyvä ja todella satoisa ruokasieni. Väri on oranssinruskea, lakin alapinnan pillit ovat hieman kulmikkaat. Lakin pinnassa on tummia suomuja. Väri saattaa muuttua sinertäväksi halkaistuissa kohdissa.
Sikurirousku on erinomainen ruokasieni. Tuoksussa erottuu currymauste.  Tummanruskea, jalka lakkia tummempi. Runsasta valkoista maitiaisnestettä. Muistuttaa kangasrouskua, jolla kuitenkin tätä selvästi vaaleammat heltat ja jalka.
Vaaleaorakas on erinomainen ruokasieni. Lakin alapinnassa on piikkimäistä kuviota, sienen väritys on kermanvaalea. Voi sekoittua lampaankääpään (joka sekin erinomainen), sen lakin alapinta on kuitenkin sileä.

Harjun oppimiskeskuksessa Virolahdella järjestettiin viikonloppuna kaikille avoin sienikurssi, jonka aikana tutustuttiin erilaisiin sieniin. Kurssin vetäjä luonnontuoteneuvoja Riitta Sutinen neuvoi Kymen Sanomille viisi hyvää ruokasientä, joita kaikkia voi käyttää tattien ja kantarellien tapaan monipuolisesti ruuanlaitossa.

Näitä voi paistaa pannulla, käyttää keittoon, kastikkeeseen tai muhennokseen tai lisätä vaikka pitsan täytteeksi.

Aino Mehtälä