Suomen merimuseo ja Arctia tallentavat yhdessä jäänmurron historiaa

7.9.2017 17:17
Kuva: Tuomas Romu / Arctia Oy
Jäänmurtajatoiminnot sekä talvimerenkulku ovat olleet museossa vahvasti esillä 1960-luvulta alkaen.
Jäänmurtajatoiminnot sekä talvimerenkulku ovat olleet museossa vahvasti esillä 1960-luvulta alkaen.

Suomen kansallismuseo ja Arctia Oy ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen jäänmurtoon liittyvän kulttuuriperinnön tallentamisesta. Sopimuksella vahvistetaan yhteistyötä merellisen kulttuuriperinnön tallentamisessa sekä edistetään valtion kulttuuriperinnön kestävää hoitoa, suojelua ja saavutettavuutta.

— Sopimuksella on tavoiteltu sekä pitkäaikaisia vaikutuksia että käytännön työn tukemista tässä päivässä, kertoo Suomen merimuseon johtaja Tiina Mertanen.

Jäänmurron historia talteen

Suomen merimuseolla ja Arctia Oy:llä on pitkäaikainen kokemus keskinäisestä yhteistyöstä liittyen jäänmurtoa ja jäänmurtajia koskevaan museotoimintaan.

Arctia Oy jatkaa hallinnassaan olevan merenkulkuun tai merenkulun tukitoimintoihin liittyvän, kansallisesti merkittävän kulttuurihistoriallisen esineistön tallennuksia Suomen merimuseon hallinnoimaan merenkulun kansalliskokoelmaan.

— Käytännössä se tarkoittaa esimerkiksi sitä, että merimuseon kokoelmista vastaava intendentti ja Arctia Oy:n nimeämät yhteyshenkilöt ovat jatkuvassa ja tiiviissä yhteydessä. Näin huolehditaan, että keskeistä aineistoa jäänmurrosta tallentuu merenkulun kansalliskokoelmaan reaaliajassa. Yhteinen keskustelu siitä, mikä on keskeistä pitkän ajan säilyttämisen näkökulmasta on meille äärimmäisen tärkeää, toteaa Mertanen.

Yhteistyössä historiaa säilömään

Suomen merimuseon lakisääteisiin tehtäviin kuuluu valtakunnallisesti merkittävän merihistorian tallentaminen. Jäänmurtajatoiminnot sekä talvimerenkulku ovat olleet museossa vahvasti esillä 1960-luvulta alkaen.

— Suomen kansallismuseo on kansallinen kulttuurihistorian museo, jonka tehtävänä on huolehtia kulttuurihistoriallisen kansallisomaisuuden kartuttamisesta, hoidosta ja näytteillä pidosta.

Kansallismuseo tuottaa Suomen merimuseossa Kotkassa merellisen kulttuuriperinnön kokoelma-, näyttely- ja tapahtumapalveluja.

— Merimuseossa esimerkiksi tapahtumista ja Tietoherkuista vastaava henkilö saa Arctian henkilökunnalta tukea teemaan liittyvän ohjelmiston suunnittelussa.

Arctia Oy on erikoisvarustamo, jonka tärkein tehtävä on Suomen merialueiden jäänmurron ja talvimerenkulun turvaaminen.

Yhteistyösopimuksen ajankohtaisuutta korostaa toukokuussa 2017 alkanut Suomen kaksivuotinen Arktisen neuvoston puheenjohtajuus sekä Arctian toimitusjohtajan Tero Vaurasteen puheenjohtajuus Arktisessa talousneuvostossa.