Kotkassa operoiva rautatieyhtiö: Kilpailu lisääntyy myös tavaraliikenteessä

9.8.2017 21:06
Kuva: Pekka Kimpanpää
Vahvasti kotkalaistaustaisen Fenniarailin tavarajuna saapumassa Mussalon satamaan viime heinäkuussa.
Vahvasti kotkalaistaustaisen Fenniarailin tavarajuna saapumassa Mussalon satamaan viime heinäkuussa.

Rautatieyhtiö Fenniarailin mukaan henkilöliikenteen avaaminen kilpailulle näkyy myös tavaraliikenteessä.

Liikenne- ja viestintäministeriö tiedotti tänään henkilöliikenteen kilpailutuksen aikataulusta. VR:n nykyisestä toiminnasta irrotetaan kolme yhtiötä, jotka ovat kalustoyhtiö, kiinteistöyhtiö ja kunnossapitoyhtiö.

— Ministeriön päätös edistää kilpailua myös tavaraliikenteessä. Tavaravirtojen kuljettaminen edellyttää merkittävää määrää kalustoa ja kansantalouden kannalta on järkevää, että investoinnit optimoidaan. Kunnossapidon eriyttäminen mahdollistaa yksityisten operaattoreiden kaluston tehokkaan ja kilpailukykyisen kunnossapidon, sanoo Fenniarailin toimitusjohtaja Juha Hakavuori yhtiön tiedotteessa.

— Toteutettavat muutokset edistävät merkittävästi kilpailua henkilö- ja tavaraliikenteessä. Kilpailu hyödyttää niin matkustajia kuin suomalaista teollisuutta, toteaa hallituksen puheenjohtaja Petri Lempiäinen.

Tavaraliikenne avattiin kilpailulle vuonna 2007. Fenniarail hoitaa muun muassa puutavarakuljetuksia Kemijärveltä Mussalon satamaan sekä Suomen ja Venäjän välistä yhdysliikennettä.

Yhtiön omistajiina on yksityishenkilöitä ja suomalaisia yrityksiä, muun muassa Kotkassa toimivia logistiikka-alan yrityksiä. Fenniarail on vuokrannut VR:ltä veturitallin Kotkasta.

Pekka Kimpanpää