Lähes 200-metrinen autolaiva saapui Hietaseen - sataman liikennemäärä edelleen kasvussa

8.8.2017 6:36
Kuva: Pekka Kimpanpää
Autolaiva Aphrodite Leader Hietasen satamassa Kotkassa.
Autolaiva Aphrodite Leader Hietasen satamassa Kotkassa.

Haminan–Kotkan sataman kautta kulki tammi-heinäkuussa vajaat 8,4 miljoonaa tonnia tavaraa.

Kasvua viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon on kuusi prosenttia. Päättynyt heinäkuu oli liikennemäärältään jopa 14 prosenttia vilkkaampi kuin viime vuoden heinäkuu.

Viennissä kasvua oli tammi-heinäkuussa 6,2 prosenttia. Vientiä vauhdittivat erityisesti lannoitteet ja sahatavara. Tuonnissa kirjattiin 5,6 prosentin kasvu. Merkittävin tekijä oli kaasuputkien pinnoitukseen tullut raaka-aine, mutta myös muun tavaran tuonti kääntyi nousuun.

Kauttakulkulkuliikenne kasvoi 7,2 prosentilla, mutta kotimaanliikenne väheni 20,9 prosentilla.

Autoliikenteen osalta elpymisen merkkejä on ilmassa, vaikka kokonaisuus näyttää edelleen vaisulta. Huippuvuonna 2008 Kotkan ja Haminan kautta kuljetettiin yli puoli miljoonaa autoa. Viime vuonna autoja tuotiin vain reilut 8000. Tänä vuonna tammi-heinäkuussa autotuonti oli 3211 kappaletta.

Maanantaina Hietaseen saapui autolaiva Aphrodite Leader. Panamaan rekisteröity alus on 199 metriä pitkä ja 32 metriä leveä. Laiva pystyy kerralla kuljettamaan yli 6000 autoa.

Laivoja kävi heinäkuussa 208, joka on tänä vuonna ollut normaali kuukausimäärä.

Kuva: Juha Rika

Loppuvuoden näkymät ovat liikennemäärissä positiiviset. Risteilijävieraiden heinäkuu saa vielä syyskuussa jatkoa, jolloin myös kaasuputkien laivaukset Mussalosta välivarastoihin alkavat.

Pekka Kimpanpää