Kymenlaakson rannikolle istutetaan eksoottisia karppeja ja ankeriaita — pienet saaliskarpit on syytä päästää takaisin kasvamaan

7.8.2017 18:50
Kuva: Teemu Tast
Pyhtäälle istutettiin karppeja viime perjantaina. Päällimmäisenä suomukarppi, sen alla peilikarppi ja alimpana nahkakarppi.
Pyhtäälle istutettiin karppeja viime perjantaina. Päällimmäisenä suomukarppi, sen alla peilikarppi ja alimpana nahkakarppi.

Kymenlaakson rannikolle istutetaan elokuussa karppeja ja ankeriaita. Karppi-istutukset tehtiin viime perjantaina, ja ankeriaiden vuoro on ensi viikolla.

Alkujaan aasialaisia karppeja istutetaan muutaman vuoden välein, ja tänä vuonna istutukset kohdistuivat Pyhtään Purolanlahdelle.

— Karpit istutettiin yhteen paikkaan, ja ne liikkuvat arviolta noin muutaman kymmenen kilometrin säteellä, Etelä-Suomen Merikalastajain Liiton toiminnanjohtaja Teemu Tast sanoo.

Hieman alle 400 kappaleen istutuserässä oli niin suomu-, peili- kuin nahkakarppejakin, ne ovat noin kolmevuotiaita ja noin puolen kilon painoisia.

Pienet saaliskarpit on syytä päästää takaisin kasvamaan, sillä karppi voi saavuttaa yli kymmenen kilon painon ja makukin on parhaimmillaan vasta kolmen kilon jälkeen.

Karppikanta on Suomessa jatkuvien istutusten varassa, sillä poikaset eivät selviä ensimmäisestä talvestaan luonnossa.

Ankeriaita on istutettu Kymenlaakson rannikolle yli 20 vuoden ajan. Nyt istutettavat on pyydystetty viime keväänä Englannissa, ja niitä on pidetty sen jälkeen karanteenissa Ruotsissa mahdollisten kalatautien varalta.

Ankeriaskanta Euroopassa on romahtanut tuntemattomasta syystä, ja Suomessa se on saatu säilymään istutusten ansiosta. Tällä kertaa pikkuankeriaita tulee noin 10 000.

— Ne ovat sellaisia kastemadon kokoisia muutaman gramman painoisia lieroja. Niitä nousee pieniin jokiin vähentymisestä huolimatta suuriakin määriä, Tast toteaa.

Henri Pitkänen