IL: Vekaranjärvellä Cooper-testin jälkeen maahan tuupertunut alokas todettu aivokuolleeksi, vanhemmat pettyneitä Kymenlaakson keskussairaalan toimintaan

20.7.2017 20:52 | Päivitetty: 20.7.2017 21:06
Kuva: Linda Varoma
Poikaa oli hoidettu Pohjois-Kymen sairaalassa sekä kuvan Kymenlaakson keskussairaalassa. Arkistokuva.
Poikaa oli hoidettu Pohjois-Kymen sairaalassa sekä kuvan Kymenlaakson keskussairaalassa. Arkistokuva.

Heinäkuun saapumiserässä Vekaranjärven varuskuntaan saapunut alokas oli tuupertunut maahan Cooperin testin jälkeen viime viikon keskiviikkona. Nyt poika on todettu aivokuolleeksi, uutisoi Iltalehti.

Vanhemmat eivät lehden mukaan ole tyytyväisiä Kymenlaakson keskussairaalan toimintaan pojan hoidon suhteen. Saatuaan siirron Pohjois-Kymen sairaalasta Kymenlaakson keskussairaalaan lääkäri ei ollut suostunut ottamaan pojasta magneettikuvia heti. 

Infarktien syytä tutkittiin sydänperäisenä, mutta sydämestä ei löytynyt vikaa. Magneettikuvien perusteella oikeassa aivopuoliskossa oli näkynyt laajoja vaurioita.

Toisenkin kohtauksen sairaalassa saanutta poikaa oli hoidettu 2,5 päivää epileptisen kohtauksen saaneena potilaana. Lisätutkimuksia oli tehty vasta vanhempien pyynnöstä. Kolmannen kohtauksen jälkeen poika oli siirretty Meilahden aivohalvausyksikköön. Siellä pojalle oli annettu kipu- ja verenohennuslääkkeitä.

Meilahdessa poika oli kyennyt kommunikoimaan kädenpuristuksilla ja halauksilla. Hän myös tunnisti vanhempansa. Tiistain ja keskiviikon välisenä yönä poika oli laitettu hengityskoneeseen, mutta kuvista paljastui, että aivot olivat vaurioituneet entisestään. Nyt hänet on todettu aivokuolleeksi.

Pojan isä kertoo lehdessä, että vanhemmat eivät halua syyttää ketään hoitovirheestä, ennen kuin asia on tutkittu perusteellisesti. Selvitys siitä, olisiko nuorukaista voitu pelastaa toisenlaisella hoidolla, on käynnissä.

Puolustusvoimat vahvistaa, että alokas oli tuupertunut maahan Cooper-testin yhteydessä ja toimitettu sairaalaan 12. heinäkuuta. Kymenlaakson keskussairaala ei kommentoi yksittäisiä potilastapauksia.

Henri Pitkänen