Risteilyliikenteelle on tiedossa jatkoa Kotkassa — ensi vuodelle on jo 11 varausta

6.7.2017 11:19
Kuva: Kuvakaappaus laivayhtiön nettisivuilta
M/s AIDAmar on toinen Kotkaan ensi viikolla saapuvista risteilylaivoista.
M/s AIDAmar on toinen Kotkaan ensi viikolla saapuvista risteilylaivoista.

Kotkaan saapuu tänä vuonna neljä kertaa suuri kansainvälinen luksusristeilyalus. Tavoitteena on kasvattaa risteilijäliikennettä seuraavien vuosien aikana.

— Kaudelle 2018 on 11 varausta, jotka toteutuessaan toisivat seudulle noin 30 000 risteilyvierasta miehistöineen. Osa näistä varauksista on jo vahvistettuja, lopuille odotetaan mahdollista vahvistusta syksyn 2017 aikana. Tavoitteena on vakiinnuttaa risteilijäkäynnit vuoteen 2020 mennessä 30 000 risteilyvieraaseen tai 15 risteilyalusvierailuun kaudessa. Liiketoiminta on näillä luvuilla kannattavaa toimintaan osallistuville sidosryhmille, Cursorilla risteilyliikenteen kehittämisestä vastaava Petra Cranston.

Taustalla on pitkäjänteinen työ. Seudulla laadittiin jo keväällä 2014 kansainvälisen matkustajaliikenteen kehittämisen strategia yhteistyössä Kotkan-Haminan seudun kehittämisyhtiö Cursorin, HaminaKotka Satama Oy:n, Kotkan kaupungin ja seudun elinkeinoelämän kanssa.

— Risteilijäliikenne tarjoaa taloudellisen kasvun mahdollisuuksia Kotkan-Haminan seudulle. Se tuo uutta asiakaskuntaa ja luo uutta liiketoimintaa seudun palvelutuottajille ja kaupan alalle. Yksi risteilyvieras jättää kohteeseen keskimäärin 65–80 euroa vierailunsa aikana, kertoo Cranston.

Kansainvälisen matkustajaliikenteen risteilijävierailuja varten on koottu seudullisten yritysten verkosto, joka pystyy tuottamaan risteilijävierailujen toteuttamiseen tarvittavat palvelut. Hankkeessa ovat mukana Hamina-Kotkan sataman, Cursorin, Kotkan ja Haminan kaupunkien lisäksi noin 100 paikallista yrittäjää, järjestöä ja yhdistystä.

Johanna Vehkaluoto