Tässä lintubongarin aitiopaikat Kymenlaaksossa — katso paikat kartalta

18.6.2017 18:17
Kuva: Pekka Hölkki
Bongauskilpailuun voi osallistua kuka tahansa.
Bongauskilpailuun voi osallistua kuka tahansa.

Kesällä lintujen tarkkailu vaatii kärsivällisyyttä. Oikeissa kohteissa Kymenlaaksossa kärsivällisyys palkitaan.

Lupinlahden

Kesällä hektinen muuttohulina on ohi. Linnut ovat asettuneet reviireilleen ja keskittyvät perhe-elämään.

— Toisin sanoen kesä on lintujen tarkkailun suhteen keskitalven jälkeen hiljaisin vuodenaika, luontokuvaaja Lassi Kujala toteaa.

Asiantuntijoilla on kuitenkin antaa lintujen ystäville muutama tarkkailutärppi suveen.

1 | Kesämökki. Monien lintujen kriittinen pesimävaihe sijoittuu usein toukokuuhun ja kesäkuun alkupuolelle. Kun mökkikausi alkaa, paikalliset vesilinnut ovat pesineet ja tulevat näkyville poikueiden kanssa. Esimerkiksi uikut ruokkivat poikasiaan hyvin näkyvästi, ja poikaset pitävät isoa ääntä. Järvellä pesivien lintujen liikkeitä voi seurata kiikareilla. Monesti ne ovat niin kaukana, että kiikareilla tunnistaminen ei onnistu ja tarvitaan kaukoputkea.

2 | Lintutornit ovat usein ruovikoiden tuntumassa. Hyvällä onnella niistä voi nähdä vaikka pesiviä kaulushaikaroita sekä kalasääskiä ja ruskosuohaukkoja, jotka saalistavat poikasilleen. Hyviä torneja ovat esimerkiksi Jaalan lintutorni Jaalanlahdella ja Mukulanlahden lintutorni Urajärven rannalla, samoin Haminan Kirkkojärven ja Lupinlahden lintutornit. Viimeksi mainittuun pääsee myös lastenvaunuilla ja pyörätuolilla.


Näytä isommalla kartalla

.


Näytä isommalla kartalla

.


Näytä isommalla kartalla

.


Näytä isommalla kartalla

.

3 | Kuusankosken Saksanaholla voi kuulla yölaulajia alkukesästä juhannukseen saakka auringonlaskun jälkeen. Siellä on muun muassa satakieliä.


Näytä isommalla kartalla

4 | Kotkassa mielenkiintoisiin kohteisiin kuuluu esimerkiksi Katariinan meripuisto. Kannattaa kiivetä tarkkailemaan kalliolle, jossa on suuri merimerkki. Myös Kyminlinnan ympäristö on hyvä paikka. Kuten Kyminlinnassa myös Langinkoskella voi havaita laululintuja. Plussaa molemmissa on joen läheisyys.


Näytä isommalla kartalla

.

5 | Kuusankosken Keltin lammikot ovat hyviä tarkkailupaikkoja, jos haluaa nähdä vesilintuja ja uikkulintuja. Sinne voi tehdä vaikka kävelyretken.


Näytä isommalla kartalla

Lähteet: Luontokuvaaja Lassi Kujala ja lintuharrastaja Joni Räsänen.

Tiina Aho