The Tall Ships Races alusesittely: Viiksekäs mies koristaa Mircean keulaa

17.6.2017 19:08 | Päivitetty: 10.7.2017 10:44
Mircea joutui 60-luvulla Biskajanlahdella rajuun myrskyyn.
Mircea joutui 60-luvulla Biskajanlahdella rajuun myrskyyn.

Kolmemastoinen parkki Mircea valmistui Romanian laivaston käyttöön vuonna 1939. Nimensä Mircea on saanut Romanian edeltäjää, Valakiaa, vuosina 1386–1418 hallinneelta kuninkaalta Mircea cel Bătrânilta. Poikkeuksellisesti aluksen keulassa ei olekaan naisen muotokuvaa vain viiksekkään kuningas Mircean.

Mircea tehtiin miehistönkoulutustarpeita varten ja se joutui Neuvostoliiton haltuun muutamiksi vuosiksi toisen maailmansodan jälkeen.

1960-luvulla alus päätettiin arvioida ja kunnostuttaa Saksan Hampurissa, jossa alus oli rakennettu. Matkalla Hampuriin alus joutui ennennäkemättömän rajuun myrskyyn Biskajanlahdella, mutta saatiin hinattua lopulta perille osittain hajonneella mastolla ja yhdeksän reikää laivan keulassa. Perillä alukseen tehtiin merkittäviä parannuksia ja esimerkiksi aluksen keittiötä modernisoitiin.

Vuosien varrella alusta on käytetty koulutuksessa sekä edustustehtävissä. Vuonna 2004 alus osallistui Tall Ships Races -kisaan ensimmäisen kerran.

Laivan omistaa Mircea del Batran Naval Academy eli merenkulkuun keskittynyt yliopisto, joka kouluttaa Romanian laivaston ja rannikkovartioston tarpeisiin väkeä.

 

Kymen Sanomat esittelee sarjassa kiinnostavia Tall Ships Races -tapahtumaan tulevia aluksia.

 

Mircea

Kolmemastoinen parkki

Valmistusvuosi 1939

Kotisatama Constanta, Romania

Miehistö 200

Pituus 93,29 m

Korkeus 44 m

Elina Valtonen