Kotkan Kendoseuran uutuuslajissa chanbarassa pääsee heti ottelemaan — ”Saa vaikka loikata toisen kimppuun”

16.5.2017 22:13
Kuva: Antti Kaarto
Jasmin Juvonen (vasemmalla) ja Susanna Kankare näyttivät Kotkan Kendoseuran harjoituksissa, millaista chanbara on.
Jasmin Juvonen (vasemmalla) ja Susanna Kankare näyttivät Kotkan Kendoseuran harjoituksissa, millaista chanbara on.

Lapset ja nuoret ovat ottaneet lukumääräisesti vallan Kotkan Kendoseurassa. Noin 30 aktiivisesta kendoharrastajasta jo yli puolet on 7—14-vuotiaita junioreja.

Heistä halutaan myös pitää kiinni, eikä se ole ihan helppoa.

— Kendo vaatii aikaa. Menee monta vuotta, ennen kuin otteluista alkaa saada jotakin irti, ja pystyy pärjäämään kokeneempia vastaan. Vähän kuin tenniksessä sanottaisiin, että lyö kolme vuotta palloa seinään niin pääset pelaamaan, Kotkan Kendoseuran puheenjohtaja Aleksi Laine vertaa.

Uusi tapa houkutella nuoria pysymään lajin parissa on lajivalikoiman laajentaminen. Kotkassa on vuoden verran harrastettu varsinaisen kendon sisarlajia sports chanbaraa.

Kendossa saattaa mennä monta kuukautta odotellessa ensimmäistä ottelukokemusta, mutta samaan lajiperheeseen kuuluvassa chanbarassa pääsee ottelemaan heti ensimmäisissä harjoituksissa.

Matalan kynnyksen lajissa käytetään pehmomiekkoja ja kasvosuojuksia. Pehmomiekkoja on eri pituisia, ja niitä voi olla käytössä kaksikin.

Kendossa sallittuja osumapaikkoja ovat pään yläosa, kyljet, ranteet ja kurkku, chanbarassa vastustajan koko kroppa on vapaata riistaa.

— Kendossa muoto on tärkeä. Lyönnin pitää olla leikkaava, ja tukijalan täytyy tömähtää osumahetkellä lattiaan. Chanbarassa sen sijaan saa vaikka loikata toisen kimppuun, Laine naurahtaa.

Ranskasta Suomeen saapunutta lajia harrastetaan Kotkan lisäksi Porissa ja Tampereella. Se sopii hyvin myös aikuisille.

— Lajissa myös kilpaillaan etenkin Japanissa. Odotamme vielä virallisia lajisääntöjä Ranskasta. Sen jälkeen chanbarasta tehdään toivottavasti yksi viidestä Kendoliiton alaisesta lajista Suomessa, Laine kertoo.