Koulutus valmistaa sijaisvanhemmiksi haluavia uuteen arkeen

21.4.2017 19:06
Kuva: Liisa Hupli-Oinonen
Sijaiskodin tärkeää on valmius vastata arjen haasteisiin.
Sijaiskodin tärkeää on valmius vastata arjen haasteisiin.

Kotkan sijaishuolto etsii jälleen uusia tukihenkilöitä ja tukiperheitä sekä sijaisperheitä niille lapsille, jotka eivät voi asua biologisten vanhempiensa luona. Sijaisvanhemmille suunnattu Pride-koulutus alkaa ensi syksynä.

Viime vuonna koulutukseen ilmoittautui kahdeksan perhettä, eli kurssi tuli täyteen.

— Monet ovat sanoneet, että kaikkien parien olisi hyvä käydä kurssi. Siellä mietitään lapsen kasvatusta, parisuhteen tilaa ja keskustellaan asioista, joista ei välttämättä tule arjessa juteltua, kertoo sijaishuollon sosiaalityöntekijä Sanna Leinonen.

Koulutuksen tarkoituksena on valmentaa sijaisvanhempia tulevaan ja samalla antaa pareille mahdollisuus pohtia oman perheen valmiutta sijaisperheeksi. Vielä koulutuksen jälkeenkin voi todeta, ettei halua tai pysty.

— Se on täysin ok, Leinonen vakuuttaa.

Koulutuksessa käsitellään myös paljon sijaisvanhempien ja biologisten vanhempien suhteita.

— Yhteistyö biologisten vanhempien kanssa voi ensin olla jännittävää. Siinä auttaa, kun näkee ihmisen ongelmien takana. Lisäksi mukana on paljon ulkopuolisia ihmisiä auttamassa, kunnes kanssakäyminen sujuvoituu, sosiaalityöntekijä Pirjo Holanti kertoo.

Kotkassa tukisuhde on voimassa 230 lapsella. Noin 100 lasta on sijoitettuna sijaisperheisiin. Leinosen mukaan Kotkassa on hyvä tilanne, sillä lastenkodeissa ei ole pitkäaikaisesti sijoitettuna alle 13-vuotiaita lapsia.