Nuoret valloittavat Haminan Teatterin tänä keväänä

18.4.2017 20:15
Kuva: Kimmo Seppälä
Haminan kansalaisopiston nuorisoteatteriryhmät esiintyvät Haminan Teatterissa tänä keväänä. Ohjelmistossa on kaksi näytelmää: nuorisodraama Aina ja pienoismusikaali Outolintu.
Haminan kansalaisopiston nuorisoteatteriryhmät esiintyvät Haminan Teatterissa tänä keväänä. Ohjelmistossa on kaksi näytelmää: nuorisodraama Aina ja pienoismusikaali Outolintu.

Teini-ikäisen Ainan ja neljävuotiaan Aarren isä on kuollut auto-onnettomuudessa. Heidän äitinsä makaa masentuneena sohvalla, joten Ainasta on tullut perheen pää. Hän joutuu pitämään huolta sekä pikkuveljestään että surun murtamasta äidistään.

Haminan Teatterissa on meneillään Kati Kaartisen kirjoittaman nuorisodraama Ainan harjoitukset. Näyttämöllä on kymmenen Haminan kansalaisopiston teatteriryhmien nuorta. Ohjaaja Päivi Hyle istuu katsomossa liikuttuneena.

— Nyt kun näkee esityksen katsojan ominaisuudessa, tulee kyynel silmään. Tämä on ihanasti kirjoitettu näytelmä, jossa saa sekä itkeä että nauraa, Hyle sanoo.

Hän luonnehtii nuorten valitsemaa tekstiä löydöksi: vakavia ja surullisia asioita pohditaan lapsen näkökulmasta, positiivisella tavalla. Elämänmyönteinen tarina kuvaa surua ja selviytymisen voimaa.

— Teemaa ei kannata säikähtää.

Hylen ohjauksessa kansalaisopistossa on yhteensä noin 50 harrastajaa, jotka on jaettu kahteen lasten ja kahteen nuorten ryhmään. Täksi kevääksi oppilaat ovat valmistaneet viisi näytelmää, joista kaksi nähtiin Hamina Bastionissa maaliskuussa.

Toisen nuorten ryhmän näytelmä Outolintu sai ensi-iltansa tiistaina. Seppo Hovin säveltämä ja Arvi Arjatsalon kirjoittama komediallinen pienoismusikaali käsittelee erilaisuuden kohtaamista. Sen päähenkilö on turvapaikanhakijana Suomeen tullut Outolintu, joka joutuu kohtaamaan ennakkoluuloja ikäistensä nuorten taholta.

— 1980-luvulla kirjoitettu näytelmä on erityisen ajankohtainen nyt, kun Suomessa on enemmän turvapaikanhakijoita kuin koskaan, Hyle toteaa.

Kevään viimeinen näytelmä, 10—13-vuotiaiden ryhmän esitys, Perhoslaakson salaisuus tulee ensi-iltaan 16. toukokuuta.

Lasten ja nuorten

teatteria Haminassa

Outolintu 22.4., 23.4., 29.4., 2.5. ja 7.5.

Aina, ensi-ilta 23.4. klo 14.30. Yhteensä yhdeksän esitystä, joista viimeinen 15.5.

Perhoslaakson salaisuus, ensi-ilta 16.5. klo 18. Muut esitykset 22.5., 24.5., 29.5. ja 30.5.

 

Esitykset pidetään  Haminan Teatterissa.