Sata vuotta sitten pidettiin pääsiäisenä iltamia ja lobattiin 8-tuntista työpäivää

16.4.2017 15:40
Kuva: Raimo Eerola
Sata vuotta sitten pääsiäisenä ilmestynyt Eteenpäin-lehti oli täynnä ilmoituksia iltamista ja juhlista.
Sata vuotta sitten pääsiäisenä ilmestynyt Eteenpäin-lehti oli täynnä ilmoituksia iltamista ja juhlista.

Sata vuotta sitten pääsiäistä vietettiin huhtikuun 5.—9. päivinä. Tuolloin kiirastorstaina ilmestynyt Eteenpäin-lehti kertoo, ettei pääsiäispyhiä vietetty pelkästään hartaan kirkollisissa tunnelmissa.

Erilaisia näytelmiä ja iltamia oli kutakuinkin joka kylällä. Esimerkiksi Popinniemen työväenyhdistyksen näytelmäseura esitti pääsiäissunnuntaina kaksi näytelmää. Kotkan VPK:n talolla vietettiin pitkänäperjantaina iltamia Venäjän vallankumouksen uhrien avustamiseksi. Venäjälle kerättiin rahaa muuallakin Kotkassa.

Tanssijoiden toivottiin huomaavan, että Hallan metalliammattiosasto järjesti toisena pääsiäispäivänä repäisevät tanssiaiset Popinnimen työväentalolla.

Toisaalla samassa lehdessä — työväen äänenkannattajassa — nostettiin esiin 8-tuntinen työpäivä. Jutussa kirjoitettiin näin:

”Työväenkysymyksen ydin on työpäivän lyhennyskysymys. Sen ratkaisemisesta riippuu välillisesti kaikkien muiden työläisten vapautusta koskevat kysymykset. Yksin palkkakysymyskin on riippuvainen työpäivän pituudesta. Järkkymättömänä totuutena pysyy: missä on lyhyt työpäivä, siellä on hyvä palkka; missä pitkä työpäivä, siellä huono palkka.

— —

Mutta työpäivän lyhentämisen siunaus ei supistu tähän. Sen merkityksen työläisen ruumiilliseen ja henkiseen kehitykseen ymmärtää jokainen. Pitkä työpäivä rasittaa ruumista, tekee miehestä ennen aikojaan vanhuksen, työhönkykenemättömän ja yhteiskunnan elätin; se saattaa työläisen tilaan, jossa hänen henkensä viljeleminen, sivistyksen hankkiminen ei ole mahdollista. Työpäivän lyhentäminen merkitsee siis koko työväenluokalle taloudellisen hyvinvoinnin rinnalla ruumiillista terveyttä ja henkistä ylösnousemusta.”

Jutussa yllytettiin lukijoita olemaan sen vallankumouksen kehittäjiä, joka oli edelliskuussa aloitettu ”kautta koko suuren Venäjän”. Seuraavaa askelta odotettiin pääsiäisen sijaan vapuksi. Lehdessä kirjoitettiin:

”Meidän on sanamme nyt muutettava teoksi ja kun ensi vappuna kokoonnumme mielenosoituksille esittämään yhteiskunnalle vaatimuksiamme ja samalla 8-tuntista työpäivää, silloin meidän tulee astua askel: päättää, ettei enää tästä päivästä alkaen missään työskennellä yli 8 tunnin päivässä.”

Riina Lehtoranta